Očekujte pretežno sunčano i toplije vrijeme. Do nedjelje razmjerno stabilno

S prvim danom lipnja gotovo posvuda u Hrvatskoj započelo je ne odviše dugo, ali jedno od dugotrajnijih razdoblja stabilnog vremena, u usporedbi s onim prošla 2 mjeseca. I pritom najprije mnogima ugodnog toplog pa uskoro većinom i iznadprosječno toplog, ponegdje vjerojatno i vrućeg. Zamjetnijeg razvoja oblaka uz mogućnost gdjekojeg pljuska postojat će uglavnom u gorju.

Od potkraj nedjelje ponovno će u većini Hrvatske biti promjenjivije, uz povremenu mjestimičnu kišu, vjerojatno i u obliku pljuskova s grmljavinom, te u mnogim krajevima i svježije.

U srijedu pretežno sunčano i toplije

Na istoku unutrašnjosti i u srijedu će biti promjenjive naoblake, a uz nju i duljih sunčanih razdoblja. Vjetar uglavnom slab. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 10 °C, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.


Prosječnim dnevnim vrijednostima za početak lipnja približit ćemo se i u središnjoj Hrvatskoj, no noć i jutro još će biti razmjerno svježi za doba godine. Prevladavat će sunčano vrijeme uz povremeno umjerenu naoblaku, posebice sredinom dana i rano poslijepodne.

U gorskoj Hrvatskoj i iduća noć i jutro bit će prilično svježi, uz temperaturu između 4 i 7 °C, a duž obale i na otocima sjevernog Jadrana – malo toplije nego u utorak. Porast temperature osjetit će se danju, a tomu će pridonijeti i obilje sunčana vremena te uglavnom slab vjetar zbog čega će i more biti mirno ili malo valovito.

U Dalmaciji sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku većinom u unutrašnjosti, a rijetko uz obalu. Nakon mjestimičnog jutarnjeg burina danju će uz slab do umjeren jugozapadni vjetar more biti malo valovito. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 11 °C u unutrašnjosti te između 13 i 17 °C uz more, a najviša dnevna ugodnih 24 do 26 °C.

Ugodno toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu između 23 i 26 °C, bit će i na suncem obasjanom jugu Hrvatske, gdje će također slabu jutarnju buru danju zamijeniti maestral.”

Do nedjelje razmjerno stabilno i sve toplije

“Stabilno vrijeme uz vedrinu ili tek malo oblaka nastavlja se na Jadranu i idućih dana. Vjetar i dalje uglavnom slab, a samo će rijetko biti umjerenog sjeverozapadnjaka ili uz obalu ponegdje jugozapadnjaka. Temperatura zraka u daljnjem porastu i do vikenda će dosegnuti prave ljetne vrijednosti pa će se i more postupno ugrijati.

Pretežno sunčano bit će i na kopnu, gdje će u najtoplijem dijelu dana povremeno biti umjerene naoblake, posebno u gorju, gdje će postojati i mogućnost za poneki pljusak.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


Komentari