‘OČEKUJEM ZANIMLJIVU RASPRAVU’ Plenković: Ovime ćemo pokazati tko je tko

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Vlada je u četvrtak održala sjednicu, a na dnevnom redu je bila odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini “EU Military Assistance Mission- Ukraine”. Vlada je izmijenila i Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice najavio je da će Vlada smanjiti trošarine na lož ulje, a podsjetio je da su ovog tjedna pale cijene benzina i dizela, dok je fiksirana cijena plavog dizela.

“Vlada nastavlja voditi politiku koja vodi računa da energenti budu u prihvatljivim okvirima za građane i gospodarstvo”, kazao je Plenković.

Zahvalio je ministru Tomi Medvedu i svima koji su sudjelovali u organizaciji Dana sjećanja.



“Sve je prošlo dobro, dostojanstveno, uz sjećanje na žrtve i one koji su za hrvatsku slobodu dali najviše”, rekao je premijer, prenosi Direktno.hr

Pomoć Ukrajini
Plenković je kazao i kako će Vlada u četvrtak Saboru uputiti prijedlog o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji pomoći Ukrajini. Kazao je kako je naša želja nastaviti pomagati Ukrajinu i to da hrvatska vojska participira na tri načina: da naši zapovjednici budu u zapovjednim strukturama, da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj. Plenković očekuje pozitivan odgovor Sabora.

“Ovo je prilika da i cijela politička scena pokaže tko je tko i gdje stoji po pitanju potpore Ukrajini. Očekujem vrlo zanimljivu raspravu u Saboru”, poručio je.

Podsjetimo, radi o odluci za koju je ministar obrane tražio suglasnost predsjednika Zorana Milanovića. On pak taj zahtjev nije želio ni razmotriti, jer smatra da ministar obrane nije ovlašten tražiti njegovu suglasnost, da nije točno objašnjeno što bi ukrajinski vojnici trebali raditi, ali i da se ministar obrane pozvao na krive ustavne odredbe.

Schengen i državni proračun za 2023.
Osvrnuo se i na službeni posjet austrijskog kancelara napominjući kako je Austrija vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru. Osvrnuo se i na raspravu u Saboru o proračunu za 2023. godinu.

“To je proračun koji nastavlja biti instrument potpore, to je sidro za gospodarski rast i zadržat će društvenu koheziju”, rekao je Plenković.

 

Komentari