Očekuje se razmjerno hladno, ponegdje uz snijeg, ali i slabiju buru

Ulazimo u vrhunac ledenog vala koji je zahvatio cijelu Europu. Kod nas najhladniji Zavižan s -11, dok su odmah za njim bile Delnice sa samo stupnjem manje. Osim gorja, Istra je danas bila najhladnija u zemlji.

Liječnici savjetuju osobito starijim i kroničnim bolesnicima da ako ne moraju, ne izlaze van na hladnoću. Ako pak morate, obavezna je debela jakna, kapa koja pokriva oba uha, šal, i rukavice.

Hladno vrijeme donosi i pojačan oprez u prometu. Loše ili neadekvatne gume produljuju zaustavni put prilikom kočenja.

Snijeg je posljednjih dana izmamio mnoge iz toplih domova pa iz HGSS-a pozivaju građane da budu oprezni i ne srljaju u visine bez opreme.



I u nedjelju razmjerno hladno, ponegdje uz oborine, ali slabiju buru

“U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno, mjestimice uz slab snijeg. Uz povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar jutarnja temperatura zraka između -6 i -3 °C, a najviša oko 0 °C.

Umjereno do pretežno oblačno bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutro biti hladnije, osobito u Banovini. Danju uz kraća sunčana razdoblja temperatura će porasti do vrijednosti između -1 i 1 °C, a samo rijetko može pasti i malo snijega.

Snijeg će biti češći u gorskim krajevima, a povremeno će padati i u unutrašnjosti Istre. Moguć je i uz obalu sjevernog Jadrana, dok će na otocima uz promjenljivu naoblaku biti uglavnom kiše. Nakon hladnog jutra, u gorju uz najnižu temperaturu zraka oko -9 °C, danju će biti između -3 i 0 °C. Hladno i na moru, osobito u Istri. Bura će nakratko okrenuti na južni vjetar i jugo, a navečer i u noći ponovno jačati.

Promjenljivo oblačno bit će u Dalmaciji, uz povremene oborine – snijeg u Zagori, kišu na otocima, a susnježice i snijega moglo bi biti i ponegdje uz obalu. Nakon bure zapuhat će umjeren jugoistočni i istočni vjetar uz umjereno valovito more. Jutro hladno, osobito u Zagori, a poneki temperaturni “minus” moguć je i uz obalu.

Malo kiše, ali i susnježice može biti i na jugu Hrvatske, u čijim će višim predjelima padati snijega. Umjerena i jaka bura će oslabjeti i okrenuti na istočnjak i jugo. Jutarnja temperatura oko 0 °C, a dnevna uglavnom između 5 i 7 °C”.

I početkom tjedna razmjerno hladno, pa južina…

“I početkom sljedećega tjedna jutra će u unutrašnjosti biti hladna, a uz sunčana razdoblja dnevna temperatura polako će rasti. Uz jačanje jugozapadnjaka u srijedu će biti osjetno toplije, uz malo kiše u gorju.

Na Jadranu će uz obilje sunca početkom tjedna još ipak biti hladno, ujutro uz umjerenu do jaku buru i sjeverac. Od utorka djelomice sunčano i postupno toplije, a u srijedu, uz jugozapadnjak i jugo, može biti i kiše, uglavnom na sjevernom dijelu.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a

Komentari