Oceani su ključ za prehranu u budućnosti: Mogli bi proizvoditi šest puta više hrane

Primjenom tehnoloških rješenja i boljim upravljanjem oceani bi mogli proizvoditi šest puta više hrane nego što proizvode danas, kažu znanstvenici u UN-ovom izvješću koje su predstavili utorak na simpoziju o ribarstvu u Rimu u sklopu UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Autori izvješća predviđaju da bi oceani mogli priskrbiti više od dvije trećine proteina životinjskog podrijetla od količine koju UN-ovi stručnjaci za hranu procjenjuju da će biti potrebna za prehranu čovječanstva u budućnosti. Posebno zagovaraju uzgoj školjkaša.

Općenito uzgoj hrane iz oceana ima manji utjecaj na klimu nego poljodjelstvo, a k tomu nije podložno nekim ograničenjima kao što su zemlja i voda.

Hrana iz mora visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline, navodi se u izvješću koje su znanstvenici predstavili u utorak na



“Ocean ima velik, neotkriven potencijal da pomogne nahraniti svijet idućih desetljeća, a to je moguće realizirati tako da otisak na okoliš bude manji od onog što ga proizvode drugi izvori hrane”, objasnio je voditelj studije Christopher Costello za Reuters.

Komentari