OČAJNI VOZAČI Dostavljaju medicinsku opremu, a zatvorena su im vrata toaleta na benzinskim postajama

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Vozači kamiona su u očaju. Higijenu su obavljali na benzinskim postajama, a sada su im tamo zatvorena vrata, objavio je Dnevnik.hr.

Ne mogu na toalet, ne mogu se otuširati. Kada se vrate kući u izolaciji su. A oko stotinu istarskih vozača prisiljeno je biti u Italiji i to zbog potpuno bizarnog razloga.

“Mi smo oni koji dostavljau medicinsku opremu našim vrlim doktorima koji se bore protiv ove koronakrize”, kazao je vozač Tomislav Filipčić Fila i dodao: “Mi dostavljamo gorivo da bi vatrogasci mogli doći k vama”.

Oni su također naši heroji, dostavljaju nam hranu i onaj WC papir i kvasac koji je nestao u trgovinama. Oni su omogućili da ga opet imamo. Njima pak s druge strane, žale nam se, nije omogućeno ništa.



“Ovo je bio treći pokušaj danas da na benzinskoj postaji na odmorištu obavim veliku nuždu, međutim i to mi je uskraćeno još jedanput”, objašnjava Filipčić.

“O tuširanju ili bilo kakvom održavanju higijene za nas vozače nema niti govora. Isto tako, o toplom obroku nema nikakvog govora jer od ponedjeljka do petka koliko sam ja u kamionu osuđen sam na sendviče”, dodaje.

Zatvoreni toaleti i tuševi

Zatvoreni su im toaleti i tuševi na odmorištima. To bi trebali činiti u prihvatnim centrima koje je svaka županija osigurala za vozače, međutim – to najčešće nije moguće.

“Nisu svi u blizini i nema smisla da ti ljudi voze 50 kilometara u jednom smjeru kako bi došli do tog prihvatnog centra”, smatra Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskog vozača. Sindikati su predlagali poboljšanje uvjeta. WC nisu izborili, ali odlazak kući jesu.

“Između ostalog i da se omogući vozačima koji su u samoizolaciji ako rade odmore duže od 24 sata da mogu otići svojim kućama”, navodi Gočin.

Ali kada se vrate kući moraju biti u samoizolaciji.

I nije tu kraj problema. Stotinjak istarskih vozača koji rade za strane prijevoznike zarobljeni su u Italiji. Mogu se vratiti u Hrvatsku, ali ne mogu natrag na posao u Italiju.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže:”U svakom slučaju, oni u trenutku kad ponovno imaju turu, oni mogu izaći iz samoizolacije, dakle s te strane ne bi trebalo biti problema”, kazao je Božinović, a objavio Dnevnik.hr.

Komentari