Obuljen Koržinek: Tražit ćemo rješenje u dogovoru s novinarima

screenshot

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u utorak da će Vlada u dogovoru s novinarima tražiti rješenje kako ne bi izgubili mogućnost postavljanja pitanja ministrima na Markovom trgu, gdje je privremeno ograničena sloboda kretanja nakon ranjavanja policajca.

“Mislim da smo i kao članovi Vlade i kao Vlada uvijek dostupni i otvoreni za izjave. Rješenja koja ćemo tražiti za vaš rad na Markovom trgu trebaju uzeti u obzir vašu sigurnost i sigurnost svih drugih koji prolaze ovim prostorom”, izjavila je Obuljen Koržinek nakon užeg Vladinog kabineta.

Dodala je da će se u dogovoru s novinarima naći način da ne izgube mogućnost postavljanja pitanja, ali i da to istovremeno bude u sigurnim uvjetima.

“Trudit ćemo se naći način koji će novinarima osigurati siguran i dostojanstven rad. Mi ćemo, kao i dosad, biti na raspolaganju za sve izjave, redovite izjave prije i poslije vlade i svim drugim prilikama”, istaknula je ministrica.



Rekla je i da se nakon jučerašnjeg incidenta, kada je 22-godišnji Danijel Bezuk u rafalnoj pucnjavi iz automatskog oružja na Trgu svetog Marka teško ranio policajca koji osigurava ulazak u Banske dvore, sjedište Vlade RH – osjeća sigurno “kao i svatko od vas”.

“Mislim da je Hrvatska sigurna zemlja, ovo su incidenti koji se uvijek mogu dogoditi. Svatko od nas treba pridonijeti i vjerujem da će odluke o kojima smo razgovarali, pridonijeti da se osjećamo sigurno dok obavljamo svoj posao”, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Novim Zakonom o elektroničkim medijima strože odredbe glede komentara

Istaknula je da će novi Zakon o elektroničkim medijima koji upućuju za dva tjedna u prvo čitanje, imati strože odredbe što se tiče samih komentara. Vrlo jasno će se utvrditi urednička odgovornost – ne samo za sadržaj, već i za komentare koji se objavljuju.

S druge strane, društvene mreže nisu regulirane medijskim zakonima i tu je, naglašava ministrica, jako važno da se svaki poziv na nasilje i svaki iskaz mržnje, poticanje mržnje i prijetnje – prijavljuju.

Ističe nužnost poticanja medijske pismenosti građana, pri čemu veliku odgovornost imaju mediji.

Podsjetila je da je Europska komisija objavila rezultate analize kodeksa, kojeg su društvene mreže same potpisale kao samoregulatorni akt, te će se ići prema jednom zakonodavnom okviru i reguliranju društvenih mreža.

“Zakoni koji se odnose na medije ne protežu se na društvene mreže i tu moramo postupati – prijave, policija, sudovi, kao i u svakom drugom kršenju zakona”, naglasila je ministrica Obuljen Koržinek.

Komentari