Obnovu kuća na Banovini će voditi Gordan Hanžek, HDZ-ov zaposlenik Bandićeve uprave

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/facebook

Novi šef Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje je Gordan Hanžek (55), objavila je Vlada nakon zatvorenog dijela sjednice. Hanžek je zaposlenik zagrebačke gradske uprave još od 1997. godine i aktivni je HDZ-ovac u Zagrebu.

On se bio kandidirao i za šefa Fonda za obnovu, ali je ipak izabran Damir Vanđelić. Pa sada Hanžek postaje državni tajnik Ureda koji je dobio pod sebe i obnovu kuća na Banovini.

Hanžek je zadnjih šest godina savjetnik zagrebačkog pročelnika za graditeljstvo Dinka Bilića i radio je na poslovima legalizacije. Bio je i pomoćnik nekadašnjem pročelniku za graditeljstvo Davoru Jelaviću koji je višestruki USKOK-ov optuženik u aferama poput Nadstrešnice ili izmjene GUP-a.

Hanžek je vodio izgradnju društvenih objekata, poput škola, vrtića, Muzeja suvremene umjetnosti i sl. Nije pod nikakvom optužnicom niti se njegovo ime spominjalo u kontekstu afera. Bandić ga je maknuo prije šest godina sa vođenja takvih projekata i njih dvojica nisu u najboljim odnosima. Ali Hanžek je posao zadržao.



Inženjer je građevinarstva, a prije posla u Zagrebu, radio je za Tehniku. U političkoj karijeri nije imao veće funkcije, a nije bio ni u milosti bivšeg šefa HDZ-a Zagreb Andrije Mikulića. Podržavao je Dragu Prgometa, dakle opredijelio se za Plenkovićevu struju. Sada je dobio i visoku i zahtjevnu funkciju.

Hanžek je kratko komentirao koji će mu biti prioriteti.

“Već sam od drugog dana nakon potresa obilazio teren na Banovini kao statičar i dobro znam sve razmjere katastrofe. Čeka nas jako puno posla i bit će izazovno, ali sam siguran da ćemo ga i obaviti. Ured je dobio novu nadležnost i trebat će ga odmah prilagoditi za taj posao. Vodio sam najzahtjevnije objekte u Zagrebu i vjerujem da će to iskustvo itekako pomoći u obnovi”, kaže Hanžek.

Na pitanje povezanost s Bandićem, kaže da je on zaposlen u upravi i prije njega, a u prvim godinama je ured bio i pod ingerencijom HNS-a.

“Ja sam profesionalno radio svoj posao”, kaže Hanžek.

Do siječnja ove godine je inače ured vodio HDZ-ov Nikola Mažar. Ali je on postao saborski zastupnik nakon što je u Saboru dao ostavku Darko Puljašić, gradonačelnik Požege koji je namještao poslove privatnim tvrtkama. Mažara je Plenković gurnuo i u utrku za gradonačelnika Vukovara, piše 24 sata.

Komentari