OBLJETNICA BLJESKA Milanović, Plenković i Jandroković zasebno polažu vijence

Slavko Midzor/PIXSELL

Na Međunarodni praznik rada, u subotu 1. svibnja obilježava se i vojno-redarstvena akcija (VRO) “Bljesak” kojom je prije 26. godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

Svečano obilježavanje počinje u 8,55 sati kod spomen-obilježja “Kocka vedrine” na Trgu dr. Franje Tuđmana u Okučanima. Pročitat će se imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO “Bljesak”, a kadeti MORH-a i MUP-a položit će ruže na kocke spomen-obilježja.

Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava.

Polaganje vijenaca u razmacima od pola sata

Protokol sukcesivnog polaganja vijenaca počinje u 9 sati s razmacima od 30 minuta.



Nakon polaganja vijenaca, predviđene su izjave za medije na platou ispred crkve Sv. Vida.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike RH Zoran Milanović s izaslanstvom položit će vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika u 9,30 sati.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će izaslanstvo Hrvatskog sabora i položiti vijenac u 10 sati.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom položit će vijenac u 10,30 sati.

Bljeskom” su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran.

Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

 

 

 

 

Komentari