OBJAVLJENI REZULTATI Odbijena je ponuda Vlade, štrajk se nastavlja

facebook

Sindikat hrvatskih učitelja i onih zaposlenih u srednjim školama u petak u 11 sati objavio je rezultate referenduma na kojem su se učitelji izjašnjavali o posljednjoj ponudi Vlade.

Tu je i treći sindikat Preporod koji je, također, proveo referendum među  svojim članovima u srednjim i osnovnim školama.

Štrajk se nastavlja

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je kako su prosvjetari izjašnjavanjem pokazali da se ne misle cjenkati sa dodacima.

“Odbijanje ponude Vlade znači da zaposleni u odgoju i obrazovanju žele riješiti pitanje svog statusa kroz povećanje koeficijenata. Zaposleni u obrazovanju ne misle se cjenkati dodacima na plaću”, poručio je Mihalinec.



Kazao je da se stoga opći štrajk u školama nastavlja od ponedjeljka te najavio da će sindikalna tijela kroz dan analizirati rezultate i donijeti daljnje odluke o načinima i oblicima pritiska.

Mihalinec je ocijenio da su ovakvi rezultati izjašnjavanja čvrsta podrška sindikatima u pregovorima, da sa zahtjevima o povećanju koeficijenata idu dalje.

“Mi ćemo se odazvati na svaki poziv na sastanak, ako ga bude”, kazao je.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izjavila je da nije samo potplaćenost uzrok takve reakcije zaposlenih na ponudu Vlade.

“Zaposlenike u sustavu obrazovanja muči nepotrebna administracija, zabrana zapošljavanja, sustav anonimnih prijava, Loomen. To i niz drugih su problemi koje zaposlenici jasno iskazuju svakim danom u ovom štrajku”, kazala je Šprem.

I Preporod odbio Vladinu ponudu

Jutros je objavljeno da je 88 posto štrajkaša iz Sindikata Preporod odbilo Vladinu ponudu, pa će i taj obrazovni sindikat nastaviti štrajk u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju njegove podružnice.

Stipić: Stvari su otišle predaleko. Ako štrajk potraje, sve što će Vladi ostati je da prihvati zahtjev sindikata

 

Plenković će pozvati sindikate ponovno na razgovor

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sudjelovanja na konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici osvrnuo se na tijek pregovora sindikata i Vlade, kao i zahtjeve prosvjetara.

Najavio je da će pozvati obrazovne sindikate ponovno na razgovor istaknuvši kako bi bio jako dobar signal da djeca idu u školu.

“Pozvati ih na sastanak i razgovarati što dalje”, rekao je Plenković novinarima upitan kakav je njegov plan nakon što su sindikati odbili Vladinu ponudu. Nije želio konkretno odgovoriti na pitanje ima li spremnu neku novu ponudu kazavši – uvijek nešto ima.

Današnjim danom štrajka, učenici u osnovnim i srednjim školama propustili su tri tjedna nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, danas će školama biti poslane opcije za nadoknadu nastave koju su učenici izgubili zbog štrajka.

Plenković: Vlada uvijek ima nešto u planu, više ćemo reći nakon razgovora sa sindikatima

Komentari