Objavljene upute za građane Banovine kojima su zgrade oštećene potresom

Ilustracija Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Pripremili su konkretne naputke za građane kako bi znači što trebaju učiniti ako su im zgrade označene zelenom, žutom ili crvenom markicom. Građanima će se naputci dostavljati na kućne adrese, a svi statičari koji obilaze objekte također će ih imati uz sebe, najavio je ministar Horvat.

Ministar graditeljstva Darko Horvat izjavio je u srijedu da će zahtjeve za obnovu na prostoru Sisačko-moslavačke županije početi zaprimati unutar mjesec dana te da su za građane izradili upute u kojima se navodi koja prava mogu ostvariti prema vrsti naljepnice.

“Ovo je proces koji poučeni iskustvom i pripremom pristupu organiziranoj obnovi na prostoru Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, sve to iskustvo koristimo i unutar mjesec dana bit ćemo spremni za početak zaprimanja zahtjeva”, rekao je Horvat na konferenciji za novinare. Pripremili su konkretne naputke za građane kako bi znači što trebaju učiniti ako su im zgrade označene zelenom, žutom ili crvenom markicom. Građanima će se naputci dostavljati na kućne adrese, a svi statičari koji obilaze objekte također će ih imati uz sebe.

Ti materijali mogu se vidjeti i na web stranici Ministarstva graditeljstva. Polako pripremaju građane na koji način i na koja mjesta će imati priliku podnositi zahtjeve, dodao je. Bit će jedna jedinstvena adresa za sve – Republike Austrije 20. Svi će se zahtjevi na dodatno pojednostavljenim obrascima podnositi na Ministarstvo prostornog uređenja koje će odlukama izdavati pravo na određeni stupanj obnove, nakon čega ta odluka ide ili u Fond za obnovu ili u Središnji državni ured ovisno o tome koji će se zahtjev popunjavati – konstrukcijska obnova, cjelovita obnova ili gradnja zamjenske obiteljske kuće.


Horvat je dodao da će se Zakon o obnovi početi primjenjivati početkom sljedećega tjedna.​Vodič za podnošenje zahtjeva za obnovu zgrada na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije možete pronaći ovdje.

Komentari