Objavljena dugoročna prognoza za ljeto, evo što kažu naši meteorolozi

Tonci Plazibat / CROPIX

Čini se kako će ovo ljeto u Hrvatskoj, odnosno na području središnje i južne Europe, biti toplije nego inače. Razlog tome širenje je visokog tlaka zraka s juga. Dok će temperature u Sjevernoj Europi i Skandinaviji biti uglavnom prosječne. 

Mogući su snažni toplinski valovi koji bi mogli trajati duže nego inače s višim temperaturama. Postoji i velika vjerojatnost sušnih razdoblja u Španjolskoj, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu, uključujući i Hrvatsku, jer se prognozira prisutnost snažnog sustava visokog tlaka zraka iznad južne i središnje Europe, kako prognozira portal Severe Weather

S druge strane, meteorologinja Damjana Ćurkov istaknula je kako je puno bolje pričekati još nekoliko tjedana kako bi ta dugoročna prognoza bila što preciznija.

“Hoće li ljeto pred nama biti sušnije i toplije od dugogodišnjih prosjeka u ovom trenutku je nezahvalno komentirati”, rekla je za RTL.



Dodala je kako se u kontekstu klimatskih promjena očekuju sve ekstremniji događaji uz dugotrajnije sušne periode, ali i veće izljeve kiše u vrlo kratkom periodu.

“Općenito gledajući dugoročne prognoze s većom ili manjom preciznošću mogu predvidjeti odstupanja temperature i oborina u odnosu na spomenute dugogodišnje klimatološke prosjeke. Prognoza za predstojeće godišnje doba izrađuje se tjednima pa i mjesecima uz praćenje svih relevantnih parametara koji nam mogu pomoći u predikciji trenda temperature i oborine”, objasnila je.

Jedan od razloga zašto je problematično raditi dugoročne prognoze tako daleko unaprijed objasnila je prognostičarka Dunja Mazzocco Drvar u članku o dugoročnim prognozama prošle godine.

Napisala je da se radi o elementima koji utječu na to kako će se atmosfera ponašati u idućim mjesecima.

“Primjerice, kada se radi dugoročna prognoza za ljeto koje dolazi, iznimno će važno biti koliko je kiše palo tijekom proljeća, a posebno kakav je bio travanj. Ako je palo puno kiše, na ljeto se može očekivati puno nestabilnosti, kao što su pljuskovi i tuča”.

Komentari