OBJAVLJEN GLAVNI CILJ “SPECIJALNE VOJNE OPERACIJE” Rusija obećala vojnu pomoć proruskim separatistima u Donbasu

Foto: Guliver Image

Nakon što je vođa proruskih separatista u Donbasu tražio dodatne snage od Rusije, Kremlj im je obećao podršku objavivši u ponedjeljak da je cilj Rusije zaštititi narodne republike Doneck i Luhansk.

Denis Pušilin, vođa proruske separatističke regije Doneck na istoku Ukrajine, rekao je u ponedjeljak da su se u toj regiji pojačale borbe i granatiranja.

“Sve potrebne snage, uključujući i savezničke, odnosno one Ruske Federacije, bit će uključene kako bismo se suprotstavili neprijatelju”, rekao je Pušilin.

Ruska državna novinska agencija RIA prenijela je izjavu Dmitrija Peskova koji je rekao: “Općenito, zaštita tih republika (Donecka i Luhanska) glavni je cilj specijalne vojne operacije”.



Prije toga RIA je izvijestila da je u granatiranju u ponedjeljak poginulo nekoliko civila, uključujući i jedno dijete.

Reuters prenosi kako nije mogao neovisno procijeniti ruske tvrdnje o pojačanom granatiranju u regiji Doneck te kako je izostala trenutna reakcija Kijeva na razvoj događaja.

Doneck i Luhansk su dva odcijepljena proruska entiteta na istoku Ukrajine. Rusi tvrde da se bore kako bi u potpunosti uklonili kontrolu Ukrajine nad tim područjima.

Rusija je ove dvije regije priznala kao neovisne države uoči invazije na Ukrajinu ove godine. No separatisti su još 2014. preuzeli kontrolu nad velikim dijelovima tog područja.

Moskva svoju invaziju na Ukrajinu još uvijek naziva “specijalnom vojnom operacijom” kojoj je cilj, kako navodi, razoružati Ukrajinu i zaštiti je od fašista. Ukrajina i njezini zapadni saveznici navode kako je tvrdnja o fašistima neutemeljena te da je rat koji je Rusija pokrenula ničim izazvan čin agresije.

 

Komentari