OBJAVLJEN DOKUMENT Evo što piše u ‘zamolnici’ iz BiH o procesuiranju hrvatskih generala

Screenshot: Al Jazeera Balkans, Youtube

Je li se Bosna i Hercegovina odlukom glavne državne tužiteljice Gordane Tadić odrekla prava na krivični progon visokih oficira Hrvatske vojske koji su bili pod istragom zbog zločina nad Srbima tokom operacija HV-a, provedenih 1995. godine? Piše to u objavi portala Istraga.ba koji je objavio zamolnicu koju je pak BiH uputila Hrvatskoj o procesuiranju 14 hrvatskih generala. 

Prema pisanju tog portala, glavna državna tužiteljica BiH zapravo je spasila 14 hrvatskih generala od kaznenog progona jer je od Hrvatske zatražila da ona preuzme kazneni predmet protiv hrvatskih časnika.

Na vrhu dokumenta piše: “Zamolnica za ustupanje krivičnog gonjenja”.

Time, kako piše portal Istraga.ba, BiH od Hrvatske traži da ona preuzme kazneni predmet protiv časnika Hrvatske vojske čime se BiH odriče prava na kazneni progon tih osoba.  Spomenuti portal tvrdi da je čitava afera – lažna.



U samoj zamolnici navedeni su i razlozi pokretanja istrage protiv hrvatskih časnika.

“Ovo Tužilaštvo formiralo je predmet T20 KTRZ 0003539 06 na osnovu Izvještaja o otkrivanju izvršilaca krivičnog djela broj: KU – 94/06 podnesenog od strane Centra javne bezbjednosti Banja Luka, PS Kozarska Dubica od 3. 11. 2006. godine i Izvještaja o otkrivanju krivičnih djela i izvršilaca broj KU-1874/07 od 6.9. 2007. godine, Centar javne bezbjednosti Banja Luka”, piše na početku dokumenta.

Redom su navedena imena osoba za koja se traži procesuiranje: Miljevac Pavao (sic), Mareković Marijan, Markač Mladen, Džanko Luka, Agotić Imra, Romić Renato, Basarac Ivan, Stipetić Petar, Vrbanac Vinko, Domazet-Lošo Davor, Verkaz Željko, Rudolf Lokner, Gavrić Vlado te “izvjesni Gašljević, zapovjednik topništva pri izvođenju akcije Bljesak”.

U obrazloženju se navodi kako su “navedene osobe kršile pravila međunarodnog prava suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila”.

U dokumentu piše kako je u “neselektivnom granatiranju teritorija BiH, konkretno područja Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice, od strane Hrvatske vojske tijekom operacije Bljesak poginulo deset civila, a ranjeno je njih sedam te se navode njihova imena i prezimena”, piše portal Istraga.ba.

Zamolnica je stigla u Zagreb, a Ministarstvo pravosuđa treba odlučiti hoće li svu tu dokumentaciju uopće uputiti u DORH na daljnje postupanje ili će sve to odbaciti čime bi se pravno onemogućio bilo kakav daljnji kazneni progon navedenih časnika.

Podsjetimo, u četvrtak se premijer Andrej Plenković sastaje s generalima koji su sudjelovali u akciji “Bljesak”.

Komentari