OBITELJ IZ STRAŠNIKA: ‘To je napravila država. Tako su obnovili sve kuće na ovom području. Bez betona i željeza’

Ilustracija Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na području Sisačko-moslavačke županije koja je pogođena potresom mnogi su ostali bez svojih domova jer su im se kuće urušile. Među njima su i nove kuće, odnosno građene i obnovljene poslije rata, za koje se ne očekuje da bi se mogle urušiti. Naime, sada se može vidjeti da te kuće nisu izgrađene na ispravan način, nema čelične armature.

Tomislav Stanić i njegova obitelj iz Strašnika jedni su od tih ljudi kojima je nova kuća stradala u potresu.

“Nisam to radio ja, to mi je napravila država. Kod obnove. Tako su obnovili sve kuće na ovom području. Bez betona i željeza. Ne samo u Strašniku, koji je nakon rata ostao s par čitavih kuća. Obnova, prijatelju, oni su nam došli glave. Zato sam htio da ovo vidite. Da o tome pišete. Jer o tome se šuti, a za ovo je netko odgovoran…”, ispričao je za Slobodnu Dalmaciju. 

Pokazao je ćošak kuće iz kojeg je potres izbio cigle pa su se svi zidovi kuće poremetili jer nije ojačano betonom i željezom, pa je jedino rješenje sve srušiti i graditi ispočetka. U unutrašnjosti kuće može se vidjeti kako je kuća potonula jer je ćošak iskočio.



Od utorka je njih devet spavalo u garaži pored otvorenog ložišta, stisnuti jedni uz druge na drvenim klupama. Sada su dobili kamper te ne žele napustiti svoj dom. Boje se da ih netko ne pokrade, naime, čuli su kako kombiji obilaze napuštena mjesta te ulaze u stanove.

“Budemo se nekako snašli. Čovjek u sekundi ostane bez svega. Glavno da smo na svome. Čekamo da prestane tresti pa ćemo se onda krenuti u obnovi”, rekla je supruga Davorka Stanić. 

Komentari