Obilna kiša pada diljem zemlje, Poreč i Vrsar pod vodom, na Platku snijeg

Nevrijeme praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatilo je u nedjelju poslijepodne gotovo cijelu Istru,  pala je vrlo obilna kiša, najviše u Rovinju gdje je do 16,30 sati zabilježeno čak 136 milimetara, izvijestili su iz istarskog meteo portala Istramet.

Obilna kiša nije poštedjela ni Umag gdje je izmjereno 83 milimetra, a od ostalih gradova treba izdvojiti Poreč gdje je izmjereno 49 milimetara i Novigrad s 34 milimetra.

Kiša je uzrokovala poplave mnogih glavnih prometnica, a voda je uglavnom poplavila dvorišta te ulazila u podrume kuća. Samo u Rovinju do 16,30 sati vatrogasci su intervenirali tridesetak puta, a najviše je bilo slučajeva ispumpavanja vode na prometnicama i u podrumima.



U nastavku dana očekuje se promjenljivo vrijeme, lokalno uz novu obilniju kišu koja je izgledna i na jugu Istre, a prema informacijama Istrameta, na snazi su brojna meteorološka upozorenja zbog obilnih oborina i mogućnosti bujičnih i urbanih poplava.

 

Na širem zagrebačkom području moglo bi pasti od 20 do 40 litara kiše po metru četvornom, od 25 do 45 na karlovačkom području.

Uz oborinu, treba računati i na grmljavinu, osobito na splitskom i riječkom području! Kako je temperatura mora još razmjerno visoka, mogući su razvoji jakih olujnih sustava nad morem, pa i pijavice.

Neugodan će biti i vjetar, jugo na srednjem i južnom dijelu Jadrana, dok je sjevernije na Jadranu već zapuhala bura.

Na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću mogući udari vjetra od 65 do 75 km/h

Na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću mogući su udari vjetra od 65 do 75 km na sat, i do 85 km na sat, u pod Velebitskom dijelu.

Ne krećite na put, ukoliko ne morate! Osjetno će zahladnjeti danas, i za desetak stupnjeva na kontinentu, u odnosu na jučer! Zahladnjenje bi moglo rezultirati prijelazom kiše u snijeg, u gorju!

U Hrvatsku je prodorom hladnijeg vremena stigao i snijeg

Na kameri postavljenoj na vrhu Radeševo vidljivo je da pada snijeg.

Snijega bi trebalo biti i na još nekim planinskim vrhovima, poput Zavižana.

Još jednom napominjemo kako su vremenski uvjeti u cijeloj Hrvatskoj iznimno loši i da ako ne morate, ne krećete na put.

Na Platku pada snijeg. 

Komentari