Obilna kiša napravila probleme u Slavoniji, dok se glavnina oborina tek očekuje. Oglasila se i Civilna zaštita

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL/ilustracija

U petak kasno poslijepodne područje Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije zahvatila je obilna kiša koja je uzrokovala brojne probleme. U Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu su neki podrumi kuća ostali poplavljeni, a 80 domaćinstava je tražilo intervenciju vatrogasaca, dok je u Belom Manastiru spašeno dvoje ljudi iz potopljenog nadvožnjaka.

“Sve raspoložive novogradiške vatrogasne snage su na terenu, podignuta su i vatrogasna društva s područja okolnih općina. Ugroza je dosta velika, dosta je poplavljenih objekata, u pojedinim objektima i podrumima se nalazi i preko dva metra vode. Činimo sve što možemo”, rekao je za Radio Nova Gradiška zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška Ivo Pejaković, koji je i dodao je da je dosad prijavljeno više od 80 poplavljenih objekata ali da je za pretpostaviti kako će ih biti i više.

“Kiša i dalje pada, stoga očekujemo još toga. Najviše je stradalo Lobino naselje, situacija je nešto bolja u Kovačevcu gdje lateralni kanali i slivnici uspijevaju pokupiti svu vodu”, rekao je Pejaković. Prema njegovim riječima situacija je složena i u mjestu Prvča.

Obilna kiša poplavila je više podrumskih prostorija u Slavonskom Brodu, ali za sada nema dojava o štetama većih razmjera.



Beli Manastir: Dvije osobe spašene iz vozila tijekom nevremena

Za sada nema dojava o većim štetama od nevremena na području Osječko-baranjske županije, a u Belom Manastiru dvije osobe spašene su iz vozila koje se zaglavilo u potopljenom podvožnjaku, doznaje se u osječkom Područnom uredu Civilne zaštite.

Zbog velike količine oborina voda je poplavila podvožnjak, a dvije osobe su, nakon intervencije vatrogasaca, neozlijeđene izvučene iz vozila, izvijestilo je i Ravnateljstvo Civilne zaštite na svojoj Facebook stranici.

U osječkom Područnom uredu Civilne zaštite napominju kako je bilo dojava o poplavljenim podrumima i nestancima struje na području Osječko-baranjske županije, ali za sada nema dojava o većim štetama.

 

Glavina oborina tek dolazi

Obilni pljuskovi mogu se očekivati tijekom subote u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, dok na Jadranu se ponegdje može očekivati bura.

Hrvatske vode izdale su upozorenje na moguće obilne oborine tijekom ovog vikenda, 17. i 18. srpnja, a naročito tijekom subote i to na području Gorskog Kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske.

Oglasila se i Civilna zaštita

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a oglasilo se povodom očekivanih valikih oborina, upozoravaju da se ne kreće na put bez potrebe, te posebno upozoravaju izletnike koji planiraju provoditi vrijeme na otvorenom ovaj vikend.

S obzirom na situaciju s poplavama širom Europske unije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe, poručuju iz Civilne zaštite.

Ujedno, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučaju da ne kreću na put. Vozačima, ako su na putu, savjetuju da budu strpljivi i oprezni tijekom vremenskih nepogoda.

Također pozivaju građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na rijeke npr. kampirati, a oni koji borave na moru, da budu posebno oprezni ako namjeravaju provesti noć na otvorenom.

Vlasnike plovila savjetuju da prate prognoze nadležnih službi (DHMZ-a i Pomorsko meteorološkog centra).

Ako nastupe nepovoljni vremenski uvjeti, pozivaju građane da ne šire paniku, a za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućuju da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.

 

 

Komentari