Obilježena 31. obljetnica oslobođenja Međimurja: ‘Nažalost, svaki rat i svaka nesreća odnosi i žrtve’

Foto: Hina/EPA

U organizaciji Međimurske županije, županijske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske i Grada Čakovca u subotu je u Čakovcu obilježena 31. obljetnica Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata, a nastavljeno je svečanom akademijom u čakovečkom Centru za kulturu.

Na veliki doprinos Međimurja u Domovinskom ratu govorio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Vojarna u Čakovcu 17. rujna 1991. prvi je oslobođeni vojni objekt u Hrvatskoj. Večer prije oslobođene su karaule u Donjoj Dubravi, Kotoribi, a dan kasnije i u Goričanu, gdje je tada bio granični prijelaz, podsjetio je Posavec i dodao kako nije bilo Međimurca koji tijekom Domovinskog rata nije bio na nekom ratištu.



U prvoj oslobođenoj vojarni “oslobođena” je i velika količina oružja kojom se moglo naoružati 3.200 pripadnika tadašnje teritorijalne obrane.

„Slavimo i poštujemo taj 17. rujna, ali slavimo i poštujemo i 22. rujna kada je nastala i 34. inženjerijska bojna. Obilježavamo i 11. rujna kada je zasebna postrojba Policijske uprave varaždinske, gdje su bili i međimurski policajci, otišla braniti Vukovar. Doprinos Međimurja u Domovinskom ratu je velik i treba to isticati”, naglasio je Posavec.

Stjepan Horvat, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz podružnice Međimurske županije, naglasio je kako današnji dan 1991. treba bili zapisan zlatnim slovima..

“Naši su Međimurci branili Hrvatsku i u svakom kutku naše domovine se mogao čuti naš međimurski kaj. Nažalost, svaki rat i svaka nesreća odnosi i žrtve. Tako je 78 međimurskih branitelja položilo svoje živote u temelje lijepe naše, a na kojima se stvarala demokratska i slobodna država Hrvatska”, kazao je Horvat.

 

Komentari