Obilježavanje akcije ´Bljesak´ u pomirljivim tonovima za razliku od prošle godine, evo što je sve poručeno

Obilježavanje vojno-redarstvene akcije “Bljesak” kojom je prije 26. godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija prošlo je u mirnoj atmosferi i pomriljivim tonovima za razliku od prošlogodišnje obljetnice kada ju je Milanović napustio zbog pojave nekoliko ljudi u majicama HOS-a. 

Nakon što su kadeti MORH-a i MUP-a u 8:30 položili ruže na kocke spomen-obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Okučanima, sat vremena nakon Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike RH Zoran Milanović s izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomenika. Prema njegovoj zapovjedi, samo njega su pratili vojni zapovjednici, među ostalima, i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj.

“Hrvatski branitelji oslobodili su ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica omogućili su da se Hrvatska spoji i oslobodi. Tu je bilo malo dobrih i hrabrih ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, u Ženevi, kadrovskim službama… A ovdje se i u drugim dijelovima Hrvatske borio mlali broj ljudi. I zato im hvala i slava. Živjeli!”, poručio je predsjednik i otišao.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskog sabora i položio je vijenac u 10 sati.



˝Došao sam ovdje iskazati poštovanje hrvatskim vojnicima koji su izazvali najveću operaciju i pokazali što će se dogoditi mjesec dana kasnije. Posebna zahvalnost onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu i demokraciju˝, rekao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom položio je vijenac u 10,30 sati.

˝U spomen onima koji su dali život za hrvatsku slobodu, želim zahvaliti njima, obiteljima, ranjenima, podpredsjedniku Vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu koji je i potaknuo da se ovdje u Okučanima napravi lijep spomenik. Naša Vlada je donijela jedinstveni zakon, odlučili smo popuniti praznine. To činimo jer smo svjesni da je Domovinski rat i sloboda koju su dali hrvatski branitelji temelj hrvatske države˝, rekao je Plenković.

Na upit o polemici s Milanovićem, odgovara da je ˝bitno je da smo danas svi tu za razliku od lani˝

Izaslanstvo Domovinskog pokreta također je položilo vijenac.

“Iz duboke zahvalnosti i poštovanja danas smo položili vijenac i zapalili svijeću za sve hrvatske branitelje koji su dali život za domovinu. VRO Bljesak je bila prekretnica u oslobađanju Hrvatske od velikosrpske okupacije. Danas nisu bitni političari i izdvojeni protokoli nego pijetet i poštovanje prema braniteljima i njihovim obiteljima“, poručio je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta dr. sc. Stephen Nikola Bartulica.

 

 

 

Komentari