Obersnel žestoko odgovorio Peović: Promašila je sve što je mogla

Vojko Obersnel/Goran Stanzl/PIXSELL

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao je u četvrtak na tvrdnje saborske zastupnice Radničke fronte Katarine Peović da Grad Rijeka ima problematičan odnos prema sportu, rekavši kako je Peović „promašila sve što je mogla“.

“Pokazala je višestruko nerazumijevanje proračunskih izdvajanja za sport, apsolutno nepoznavanje vlasničke strukture Hrvatskog nogometnog kluba (HNK) Rijeke, ali i ozbiljnu amneziju ili sljepilo u uočavanju izgrađenih sportskih objekata u Rijeci“, istaknuo je Obersnel u reagiranju na tvrdnje Peović iznijete u utorak.

Obersnel je naglasio da Grad Rijeka izdvaja 82 posto novaca namijenjenih programima sporta za programe za djecu i mlade, a ne profesionalni sport, te s 1,7 milijuna kuna financira trenere koji provode sportske treninge djeci i mladima.

Gradonačelnik je rekao da je u proteklih nekoliko godina Grad Rijeka uložio gotovo pola milijarde kuna u izgradnju bazenskog kompleksa, atletske dvorane, centra Zamet i otvorenog igrališta Kampus, kako bi otvorio mogućnost bavljenja sportom i rekreacijom svima.



“Svoje populistički iznesene parole ‘potreban nam je sport za sve’, gospođa Peović se sada možda i posrami jer u Rijeci je SDP s koalicijskim partnerima njenu puku parolu odavno proveo u djelo, i već je omogućio bavljenje sportom i rekreacijom za sve“, naveo je Obersnel.

Grad Rijeka vlasnik 30 posto HNK Rijeka 

Osvrćući se na teze o privilegiranom položaju HNK Rijeke, unatoč činjenici da je to privatni klub, Obersnel je istaknuo da je Grad Rijeka s 30 posto udjela suvlasnik tog kluba i da ga to i obvezuje.

Tvrtka Stadioni Kantrida je kao investitor izgradnje Kampa na Rujevici kupila od Grada Rijeke dio zemljišta te je obveznik plaćanja komunalnog doprinosa kao i svaki drugi investitor. Dug s kamatama je oko 13 milijuna kuna i podmirit će se kompenzacijom kao uobičajenim načinom rješavanja međusobnih potraživanja, naveo je gradonačelnik Obersnel.

Katarina Peović je ustvrdila da se iz godine u godinu smanjuju izdvajanja Grada Rijeke za sport, te da je još problematičnija njihova raspodjela, jer, kako je navela, izdvajanja za HNK Rijeku iznose gotovo četvrtinu iznosa Grada Rijeke za javne potrebe u sportu.

Također je ustvrdila da je HNK Rijeka privilegiran klub i u odnosu na druge nogometne klubove, ali i u odnosu na druge sportove u Rijeci. Upitala je zbog čega se dug tvrtke Stadioni Kantrida ne naplati i uloži u uređenje infrastrukture drugih klubova, umjesto kompenziranja.

Komentari