Obersnel oštro osudio vandalizam na sakralnim objektima: Primjerenim sankcijama tome moramo stati na kraj

Marko Todorov / CROPIX

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel oštro je u četvrtak osudio “svaki vandalizam i bilo kakav napad ili iskaz nepoštovanja prema bilo kojem sakralnom objektu u Rijeci”, koji su u tom gradu posljednjih dana bili učestali.

Obersnel je reagirao u povodu više vandalskih činova na sakralnim objektima u Rijeci u posljednje vrijeme navodeći da mu je žao da se to događa u tome gradu.

“Oštro osuđujem i svaki drugi oblik vandalizma i svako besmisleno uništavanje ili izražavanje nepoštovanja, i tome kao društvo, upornim osuđivanjem, prokazivanjem i va odnosno svesti ga na što je moguće manju mjeru”, naglasio je riječki gradonačelnik u priopćenju.

Obersnel ističe da je svaki postupak vandalizma za osudu, no da je onaj usmjeren prema sakralnim objektima koje koriste pripadnici bilo koje vjeroispovijesti dodatno odbojan jer zadire i u vrijeđanje nečijih osjećaja, kulture, naslijeđa i vrijednosti.



Posljednji slučajevi vandalskih postupaka prema crkvama u Rijeci dogodili su prije nekoliko dana na crkvi sv. Nikole Tavelića u naselju Krnjevo. U noći s 19. na 20. travnja na staklenim površinama crkve iscrtan je grafit s prikazom tzv. masonskog oka na vrhu piramide, izvijestio je novinare župnik te župe Tomislav Šanko. Grafit je posebnom tekućinom uklonjen, ali je sljedećeg jutra ta staklena površina razbijena. Utvrđeno je da je slomljena udarcima ploče s pročelja crkve. Slučajevi su prijavljeni policiji koja je procijenila štetu na 15 tisuća kuna.

Nekoliko dana prije toga, na dva mjesta je razbijen kip Gospe Lurdske u dvorištu salezijanske crkve Marije Pomoćnice u četvrti Banderovo. Prije Uskrsa je iz tog je dvorišta odnesen kip sv, Bernardice te je potom pronađen razbijen u blizini. Iste noći je razbacano i cvijeće na balkonu pred tom crkvom.

Policija je potvrdila da je primila prijave o svim tim događajima te da intenzivno traga za počiniteljima.

Komentari