Obersnel osobno dodjeljuje stanove po povlaštenim uvjetima, korisnici dva člana LET-a 3 i Urban

Matija Djanjesic / CROPIX

Više riječkih umjetnika, među kojima su široj javnosti najpoznatiji Damir Urban te Zoran Prodanović i Damir Martinović iz Leta 3, u najmu ima stanove u gradskom vlasništvu koje su kao “zaslužni građani” dobili po vrlo povoljnim uvjetima. Problematično je to što se radi o ljudima koji su poznati umjetnici, često s natprosječnim prihodima, pa je pitanje zašto bi im se javnim resursima osiguravalo stanovanje.

No takva je praksa potpuno legalna jer je Odlukom o najmu stanova Grada Rijeke propisano da gradske stanove mogu dobiti osobe “čiji su priznati rezultati značajni za grad” i ako se ocijeni da će “svojim radom doprinijeti razvoju grada”. Stanovi se dodjeljuju odlukom gradonačelnika. Vojko Obersnel, dugogodišnji gradonačelnik Rijeke, može godišnje dodijeliti najviše 10 stanova.

Kako javljaju iz Gradske uprave, od 1993. godine do danas, osobama s područja kulture dodijeljeno je 39 stanova.


Stan od 70 kvadrata za manje od tisuću kuna mjesečno

Najamnine koje “zaslužni” plaćaju su daleko ispod tržišne cijene, kao da se radi o socijalnim slučajevima, a ne o poznatim umjetnicima, pa je tako cijena najma 13,79 kuna po četvornom metru.

“Za korištenje stanova dodijeljenih temeljem navedene odredbe plaća se najamnina u visini koju plaćaju svi najmoprimci stanova Grada Rijeke s kojima su sklopljeni ugovori o najmu stanova sa slobodno ugovorenom najamninom. Visina najamnine  za stan iznosi 13,79 kn/m2, a utvrđena je Zaključkom o utvrđivanju visine slobodno ugovorene najamnine (“Službene novine Grada Rijeke” broj 22/19). Uz najamninu, najmoprimci su u obvezi podmirivati i sve ostale troškove stanovanja (primjerice voda, plin, čistoća, komunalna naknada  i dr.)”, stoji u odgovoru Grada Rijeke na Indexov upit.

Prema toj cijeni, mjesečna najamnina za stan od 70 četvornih metara iznosila bi oko 965 kuna. Za usporedbu, najam stanova te veličine, ovisno o lokaciji i uređenosti, kreće se od 2500 kuna naviše, piše Index.

Komentari