OBEĆAVAO DRUGAČIJI PRISTUP, A KAD TAMO…Sporne odluke i afere gradonačelnika Tomaševića

Još nije prošlo ni 100 dana od kada je Tomislav Tomašević preuzeo “kormilo” nad Zagrebom, a već se uz njegovo ime veže niz afera. Nakon uhićenja vjerne suradnice pokojnog gradonačelnika Milana Bandića Ane Stavljenić Rukavine, Tomašević je imenovao nove članove Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak. Među njima se nalazi i njegov donator, ravnatelj privatne stomatološke poliklinike Tomislav Lauc.

Nije on donirao veliki iznos, bilo je to, nekima tek, a drugima golemih 10 tisuća kuna, ali u gradonačelničkoj kampanji to je bila “kap u moru”. Je li pritom povrijedio zakon ispitat će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

‘”Mi ćemo se sljedeći tjedan sjesti oko toga. Takav predmet nismo imali. Imali smo donacije, pa povezanost sa trgovačkim društvom koje je poslije dobivalo poslove. Međutim, tu je bila javna nabava i nije odlučivao diskrecijski sam dužnosnik”, rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva.

Iz zagrebačke gradske uprave nisu željeli detaljnije objašnjavati odluku već su kratko poručili kako su se “vodili isključivo javnim interesom i imenovali istaknute znanstvenike i stručnjake”.



No, Lauc se pojavio u Dnevniku Nove TV gdje je rekao kako ga “od 2006. s Tomaševićem veže poznanstvo”.

“Nisam član niti jedne stranke, a donirao sam kampanju jer vjerujem u program koji je predstavio. Kao veliku čast i obvezu prihvatio sam imenovanje. Želim projektu Centra translacijske medicine dati doprinos kao stručnjak u znanosti i biomedicini”, rekao je.’

U javnosti se puno govorilo i o ovjeri potpisa gradskih odluka. Naime, od 73 javna bilježnika u Zagrebu, angažirana je sestra novog člana Nadzornog odbora Holdinga i Tomaševićeva Savjeta Ratka Bajakića. Povjerenstvo za sukob interesa nije nadležno, a iz SDP-a šute.

‘Sve suprotno od onoga što je govorio u predizbornoj kampanji’, smatra oporba

Ovo je dovoljan razlog da oporba govori kako “Tomašević sada radi sve suprotno od onoga što je govorio u predizbornoj kampanji”.

HDZ-ov Davor Filipović, koji je i sam bio kandidat za zagrebačkog gradonačelnika je ustvrdio kako je Tomaševićeva svakodnevica postalo “kršenje zakona, nepotizam i netransparentnost”.

Javio se i Igor Peternel koji je rekao kako to sve “podsjeća na Milana Bandića i to pokazuje pravi karakter ove vlasti. Oni neće ništa suštinski mijenjati već će dovesti svoje ljude”.

Prvi gaf gradonačelnika Tomaševića bio je kada je bez javnog natječaja, pravdajući se hitnošću, imenovao i dio članova upravljačkih tijela Holdinga. Prije toga je govorio kako će se sve raditi temeljem javnih poziva. Osim toga, tvrdio je i da je sve po zakonu, no slučajem se bavi Povjerenstvo, kojem u tri tjedna iz grada još nije stigla tražena dokumentacija.

Komentari