O Glavašovoj želji da mu se sudi u Osijeku odlučivat će Visoki kazneni sud

Damjan Tadic / CROPIX

Branimir Glavaš, čovjek kojem se u dvije afere sudi za ratne zločine, ali koji traži da mu se umjesto u Zagrebu sudi na Županijskom sudu u Osijeku, morat će o tome pričekati odluku Visokog kaznenog suda.

Ovo suđenje se već održalo, a radi se o aferama “selotejp” te garaža”, a u njima je prema optužbi vršio zločine nad osječkim Srbima. Sudac ovog slučaja bit će Dražen Kevrić, Glavaš sa sucima već ima zanimljivu prošlost.

Naime, Glavaš je po izlasku iz sudnice kazao da je prije početka ponovljenog suđenja podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Visokog kaznenog suda Željka Horvatovića zbog kaznenog djela iz kataloga kaznenih djela iz nadležnosti Uskoka.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu početkom 2015. ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao u svibnju 2009. uoči izricanja prve presude.



Glavaš i Krunoslav Fehir

Protiv Krunoslav Fehira Glavaš je podnio kaznenu prijavu za teško ubojstvo i ratni zločin na štetu Čedomira Vučkovića, a koju je Županijsko državno odvjetništvo ipak odbacilo, a Fehir je Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne.

Na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim, a upravo Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

 

Komentari