O Domu u kojem su u požaru poginule dvije osobe već se pisalo. Tada nisu ispunjavali minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga

Omiš-Duće/photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Požar u Obiteljskom domu za starije ”Providenca” u Dugom Ratu, u kojem su u nedjelju navečer smrtno stradale dvije osobe, izbio je u jednoj od soba na prvom katu zbog čega je 19 korisnika evakuirano.

Jutarnji list piše da su u studenom 2018. godine vlasnici tadašnjeg doma “Lazar” koji je poslovao na istoj adresi, skrbnicima su MMS porukom javili da zbog zatvaranja doma za manje od tri dana “dođu po svoje najmilije”.

Zbog tada nastale situacije iz nadležnog Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odgovorili su za Jutarnji da od 2014. godine, kada je ustanova na istome mjestu djelovala pod imenom “Toleranca”, a tada kao “Lazar”, nije ispunjavala minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga.

”Inspektori Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 2014. provodili su inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada četiri puta. Pružatelj usluga bila je Hajdi Bellenfant, koja je smještaj starijim i nemoćnim osobama pružala kao fizička osoba, kao udruga te kao Dom “Toleranca” i tvrtka “Lazar”, ali ni jednom nije imala rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga sukladno odredbama članka 185. Zakona o socijalnoj skrbi”, dio je odgovora nadležnog ministarstva.



Komentari