Nužna transparentnost u donošenju i provedbi mjera u školama

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je Ministarstvo znanosti i obrazovanja da je transparentnost u donošenju, obrazlaganju i provedbi epidemioloških mjera u školama pretpostavka za prihvaćanje i razumijevanje važnosti pridržavanja mjera.

“Transparentnost cjelokupnog procesa, od donošenja uputa i preporuka, razloga za njihovo donošenje, do njihovog objavljivanja i informiranja odgojno-obrazovnih ustanova, ali i roditelja i učenika, nužna je pretpostavka za prihvaćanje i razumijevanje važnosti pridržavanja mjera, kako bi se otklonile sve nejasnoće i nedoumice u pogledu primjene pojedinih mjera”, poručila je Pirnat Dragičević ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu.

Pravobraniteljica se obratila resornom ministru zbog uočenih problema te upozorila na postojanje određenih poteškoća u interpretaciji i primjeni navedenih mjera u školama, izvijestio je Ured pravobraniteljice u ponedjeljak.

Otkako je započela nastava, dio roditelja pritužuje se pravobraniteljici na to da učenici tijekom dana uopće ne izlaze iz zagušljivih učionica na odmore, da su s maskom na licu zatvoreni u učionicama bez klime, često bez mogućnosti otvaranja prozora te da neka djeca zbog toga imaju glavobolje i napadaje panike, što upućuje na to da neke škole ne provode preporuke HZJZ-a.



Pravobraniteljica je ponovila kako smatra da su postojeće preporuke vezane za rad predškolskih ustanova i škola donesene upravo u interesu zaštite zdravlja djece te je zato pozvala Ministarstvo da o svim odlukama i mjerama na vrijeme i jasno informira sve dionike odgojno-obrazovnog sustava, a ponajprije škole, kako bi one mogle koordinirati sve aktivnosti potrebne za provedbu mjera i pružiti informacije i podršku roditeljima i učenicima.

“U postojećim uvjetima epidemije COVID-19 ključno je osigurati da se nužne zadaće odgoja i obrazovanja ostvaruju na način koji istovremeno uvažava i potrebe djece i zaštitu njihova zdravlja i dobrobiti”, poručila je Pirnat Dragičević.

Pridržavanje epidemioloških mjera zahtijeva od svih nas mnogo strpljenja i izdržljivosti, ali ne smijemo dopustiti da nas preplave i blokiraju strah i zabrinutost, ističe pravobraniteljica te još jednom poziva na transparentnost kako bi se otklonili eventualni strahovi i zabrinutosti, kako na strani roditelja i djece, tako i na strani odgojno-obrazovnih radnika i nenastavnog osoblja u školama.

Komentari