NOVO UPOZORENJE IZ POLICIJE Ne nasjedajte na lažne nagradne igre ili obavijesti o osvojenim predmetima!

Foto: MUP/ilustracija

Policija je u utorak pozvala građane da ne nasjedaju na lažne igre ili obavijesti o osvojenim predmetima. Građani su obavijestili policiju o obavijestima u kojima su izrazili sumnju na neovlašteno prikupljanje osobnih podataka kroz nagradnu igru u obliku kviz upitnika.

Započeto je kriminalističko istraživanje te se analizira stranica na kojoj se nepoznati počinitelji predstavljaju kao zaposlenici jednog od vodećih telekomunikacijskih poduzeća u kojem promoviraju lažnu nagradnu igru.

“Radom je zagrebačke policije utvrđeno kako je navedena stranica uobličena s ciljem da se pribave podaci o kreditnim karticama i drugim podacima osoba koje ju posjete. Naime, navodi se kako klikom na poveznicu građani mogu osvojiti mobitel, tablet ili nešto drugo ako ispune kviz/upitnik, a u nastavku su čak istaknuli i komentar građana koji su „već osvojili mobitele ili tablete“.

POLICIJA POZIVA NA OPREZ Hakeri kradu podatke za pristup internet bankarstvu



Ovim putem policija upozorava građane kako postoji sumnja da se radi o obliku neovlaštenog prikupljanja osobnih podataka na takvim stranicama te iz tih razloga preporučujemo građanima da povećaju razinu samozaštitnog ponašanja na internetu”, stoji u priopćenju policije.

Iz policije pozivaju građane da ne pristupaju nepouzdanim poveznicama na intrnetu, da ne ostavljaju osobne podatke poput imena, prezimena, lozinki, brojeva kreditnih kartica i slično nepoznatim stranama, da ne otvaraju nepoznate poveznice s nepoznatih mail adresa te da blokiraju poruke na društvenim mrežama od nepoznatih pošiljatelja kako bi se zaštitili.

Komentari