NOVO POGLAVLJE U ODNOSU DVIJE DRŽAVE: Japan i Australija potpisali sporazum o obrambenoj suradnji

Japan i Australija potpisali su u četvrtak sporazum o bliskoj obrambenoj suradnji, što je najnoviji korak u jačanju sigurnosnih veza u pozadini sve veće vojne i gospodarske moći Kine. Japanski premijer Fumio Kishida i australski premijer Scott Morrison održali su virtualni samit kako bi zaključili sporazum koji se priprema već nekoliko godina.

Australija radi s Japanom, Indijom, Sjedinjenim Državama i Britanijom na jačanju obrambenih veza usred zabrinutosti zbog Kine, uključujući njezin pritisak na Tajvan, slobodu plovidbe u regiji i trgovinske sporove.

– Sporazum o recipročnom pristupu (RAA), prvi koji je Japan sklopio s nekom zemljom, omogućit će australskoj i japanskoj vojsci da neometano surađuju u obrambenim i humanitarnim operacijama, rekao je Morrison. Japan je naš najbliži partner u Aziji, što pokazuje naše posebno strateško partnerstvo, jedino takvo partnerstvo Australije ravnopravno partnerstvo zajedničkog povjerenja između dviju velikih demokracija predanih vladavini prava, ljudskim pravima, slobodnoj trgovini i slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, rekao je Morrison na ceremoniji potpisivanja.

Jedini drugi vojni savez Japan je sklopio sa Sjedinjenim Državama, sporazum o statusu snaga iz 1960. godine koji SAD-u omogućuje baze ratnih brodova, borbenih zrakoplova i tisuća vojnika u Japanu i oko njega kao dio saveza koji SAD opisuje kao temelj regionalne sigurnosti.



– RAA je važan sporazum koji otvara novo poglavlje za naprednu obrambenu i sigurnosnu suradnju onoga što je složen svijet koji se brzo mijenja, nešto što i vi i ja jako dobro razumijemo, rekao je Morrison Kishidi.

Morrison je prije sastanka rekao da su potrebne jače veze s Japanom “kako bi se suočili s novim i još izazovnijim okružjem, osobito unutar Indo-Pacifika”.

Kishida je u četvrtak trebao otputovati u Australiju, ali je odustao od putovanja kako bi se uhvatio u koštac s porastom slučajeva covida-19 u Japanu.

Komentari