NOVO ISTRAŽIVANJE HDZ i dalje najjača politička stranka, a Plenković najnegativniji političar

Foto: RTL

Stigli su rezultati novog istraživanja o raspoloženju hrvatskih birača koje je za RTL provela Promocija Plus.

HDZ je i dalje najjača stranka u Hrvatskoj bez obzira na potresnu aferu s ministrom Darkom Horvatom i drugim dužnosnicima netom prije nego što je počeo rat u Ukrajini.

Rejting stranaka
HDZ je i dalje najjača politička opcija u Hrvatskoj – da su izbori provedeni početkom ožujka – bio bi relativni pobjednik s podrškom 25,2% posto birača (u veljači imali 26,2 posto). Vladajućoj stranci to je doduše najniži rezultat od prošlih parlamentarnih izbora, no pad popularnosti u odnosu na mjesec prije bilježi i glavna oporba. SDP na drugom mjestu ima 17 posto i ne može ozbiljnije ugroziti vladajuće (u veljači imali 17,9 posto).

Treća opcija i dalje je platforma Možemo koja peti mjesec zaredom gubi izbornu potporu (12,5 posto u ožujku, a bili na 12,9 posto u veljači). Teoretski ove dvije lijeve opcije zajedno imaju više od HDZ-a, no isto tako i HDZ može dodatno zagrabiti iz bazena desnih glasova.Još uvijek na četvrtom mjestu, ali u padu je i Most sa 10,6 posto, kojem se ispuhuje podrška nagomilana tijekom referendumske inicijative (11,1 posto u veljači).

Među prvom petorkom jedini dobitnik mjeseca je Domovinski pokret s potporom od 6,3 posto (4,3 posto u veljači), koji sada prelazi izborni prag.

Slijede slabiji iz političke arene – nekoliko stranaka koje imaju iznad 1 posto potpore birača – tu su HSS (1,6 posto u ožujku – 1,2 posto u veljači) i Centar (1,4 posto u ožujku – 1,3 posto u veljači), kojima popularnost blago raste, dok Fokusu pada (1,3 posto u ožujku – 1,5 posto u veljači).

IDS i HNS kreću se oko odnosno ispod 1 posto (HNS 0,9 posto, koliko je imao i u veljači, a IDS je na 1 posto, koliko je imao i u veljači), dok se broj neodlučnih birača ponešto povećao, sada ih je 16,4 posto.

Najpopularniji političar
Bilo zbog prozivki HDZ-a, Vlade ili stavova oko Ukrajine – predsjednik Republike Zoran Milanović i dalje je najpozitivniji političar u očima 23 posto, ili svakog četvrtog građanina Hrvatske. Podrška mu je minimalno porasla u odnosu na mjesec prije (22,9 posto u veljači).

Na drugom mjestu najpozitivaca još uvijek je premijer Plenković – ali njegova popularnost skočila je puno značajnije –za 4 i pol postotna poena u odnosu na veljaču, čime je smanjio razliku u odnosu na predsjednika (16,1 posto u ožujku, a 11,5 posto u veljači).

Na trećem mjestu zadržao se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, kojem je podrška pala s 8 na ispod 5 posto (8,2 posto u veljači), što mu je najslabiji rezultat još od izborne pobjede u Zagrebu.

Četvrti je nešto manje medijski izložen ministar financija Zdravko Marić koji ima oko 2 i pol posto podrške (2,6 posto u veljači). Slijedi Sandra Benčić (1,9 posto u ožujku, 1,8 posto u veljači), dok šesto mjesto dijeli dvoje SDP-ovaca – europarlamentarka Biljana Borzan (1,3 posto u ožujku, 1 posto u veljači) i predsjednik te stranke Peđa Grbin (1,3 posto u ožujku, 2 posto u veljači).

Među 10 najpozitivnijih su i čelnik Domovinskog Pokreta Ivan Penava (1,2 posto u ožujku, 1 posto u veljači) , Mostovac Marin Miletić (1,2 posto u ožujku, 0,6 posto u veljači) i SDP-ov Tonino Picula koji imaju jednak rejting (1,2 posto u ožujku, 0,3 posto u veljači).

Najnegativniji političar
Dvojica čelnih ljudi države predvode i ljestvicu najnegativnijih političara – samo su ovdje obrnuli pozicije. Najnegativniji u očima birača je premijer Plenković – takvim ga vidi 28 i pol posto njih, nešto manje nego mjesec prije (31,2 posto u veljači).

Predsjednik Milanović ovdje je i dalje drugi s 19 i pol posto – ali i negativni doživljaj njega se smanjio (19,9 posto u veljači).

Treće mjesto najnegativaca i ovaj mjesec drži bivši ministar Darko Horvat (7 posto u ožujku, 6 posto u veljači) koji je nakon uhićenja odstupio jer ga istražuje USKOK.

Komentari