NOVINAR ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ: Zoran Milanović sve više sliči Dodiku, čini mi se da je Andrej Plenković razumniji političar

Foto: Screenshot

Gost emisije HTV-a “Nedjeljom u 2” na HRT-u bio je Aleksandar Trifunović, novinar iz Republike Srpske i glavni urednik projekta BUKA. Govorio je o stanju u Bosni i Hercegovini, odnosu BiH i Hrvatske, te o političkim simpatizerima Milorada Dodika i njegovih poteza u BiH.

“Američka administracija je uložila mnogo više truda da Milorad Dodik dobije moć koju ima, nego što ulaže u sankcije. Mislimo da su sankcije alat da netko izgubi neki komad svoje političke moći, ove sankcije su samo proširenje prethodnih nakon kojih je Milord Dodik dobio izbore. Osim onih u Banjoj Luci na lokalnom nivou, dobio je manje-više sve ostalo. Podsjećam vas da je prije mjesec dana, pod tim sankcijama koje je imao, bio primljen u rezidenciju američkog ambasadora, u njegovoj kući, i razgovarao je s njim. Napisao sam, opsovao sam, -kakve su to sankcije ako vas prima ambasador zemlje koja ih je uvela”, izjavio je Trifunović.

Tu nije stao.

“Jedan specifičan odnos je između američke administracije i Milorada Dodika, ako znate da je on najuspješniji njihov politički projekt u Bosni i Hercegovini, jer je Milorad Dodik u sve ove godine uspio, s političara koji je s dva zastupnika u parlamentu Republike Srpske postao premijer, dobio je gotovo apsolutnu moć. Milorad Dodik je uložio desetke milijuna marka našeg novca u lobiranje u Americi koja mu je uvela sankcije, i čak je podržavao Trumpa pred izbore, vrlo je zainteresiran za Ameriku jer je svjestan iz svojeg primjera da kad Amerika nešto želi, ona to i ostvari”, dodao je Trifunović.



Poslao je i poruku hrvatskom političkom vrhu.

“Zoran Milanović sve više sliči Dodiku, čini mi se da je Andrej Plenković razumniji političar. S druge strane često izgleda da je Dragan Čović šef Plenkoviću”, rekao je.

Dodao je i da međunarodna zajednica nema interesa u BiH te da će sadašnja kriza teško biti riješena.

“Vjerujem da rata neće biti”, zaključio je.

 

Komentari