Novi zakon o socijalnoj skrbi pooštrava kriterije za otvaranje obiteljskih domova i njihov nadzor

Zeljko Puhovski / CROPIX

Novi Zakon o socijalnoj skrbi u vrlo kratkom vremenu bit će pušten u javnu raspravu i među ostalim pooštrit će kriterije potrebne za dobijanje dozvole za rad obiteljskih domova, piše.

Temeljem tog zakona mijenjat će se prateći pravilnik koji precizira uvjete pod kojim se obiteljski dom može otvoriti. Uvest će se nadzor tih domova i on će se decentralizirati. Tendencija je da za nadzor bude odgovoran onaj tko izdaje dozvolu za rad, a to je županija, te će županije ubuduće i kontrolirati obiteljske domove, navodi dnevnik.

Nadzor obiteljskih domova sada je pravno potpuno nepokriven i kao takav zatamnjeno područje u kojem su moguće zlouporabe i neadekvatna skrb, pa mnogi stariji ljudi bivaju smješteni u krajnje nehumanim uvjetima.

Obiteljskim je domovima data mogućnost da se uključe u mrežu domova za skrb starijih i nemoćnih odnosno u sustav socijalne skrbi, međutim vrlo je malo takvih domova to učinilo.


Prema nekim podacima – ni dva posto. Većina vlasnika obiteljskih domova – fizičke osobe, vjerske zajednice itd. – radije radi izvan te mreže i sami kreiraju razinu socijalne skrbi u svojim domovima i cijenu tih usluga te ih ugovaraju izravno s obiteljima i skrbnicima korisnika.

U tom slučaju ne podliježu ni kontroli države. Naime, inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sada nije obavezna ići u nadzor tih domova osim ako ne dobije kakvu prijavu, donosi Večernji list.

Komentari