NOVI UDARAC ZA SRBIJU: Zatražen prekid pristupnih pregovora za EU dok ne uvedu sankcije Rusiji?

Foto: Guliver

Europski parlament (EP) će tražiti od Europske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dok god Srbija ne uvede sankcije Rusiji. To stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU-a u procesu proširenja, a u koji je uvid imao Radio Slobodna Europa (RSE).

“Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije”, ističe se u nacrtu izvještaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici EP-a raspravljati na vanjskopolitičkom odboru 13. listopada, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Europskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje tijekom studenog.

Rezolucije EP-a nisu pravno obvezujuće za zemlje članice niti ostale europske institucije.



Europski socijaldemokrati, druga po veličini grupacija u EP-u, već su priopćili kako smatraju da EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ukoliko se ne uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije te najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izvještaju EP-a o proširenju, prenosi Direktno.

Srbija jedina država regije koja nije uvela sankcije Rusiji
Od početka rata u Ukrajini, Europska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu s odlukama EU-a.

Zemlje kandidati za EU bi trebale progresivno uskladiti vanjske politike s politikama Europske unije, uključujući i sankcije.

Srbija je jedina država regije koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana usuglasile sve politike s politikama EU.

Prošle nedjelje su ministri vanjskih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali u New Yorku, na marginama 77. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda Plan konzultacija svojih ministarstava za razdoblje 2023.-2024.

Europska unija je reagirala naglasivši da je “ozbiljno zabrinuta” zbog potpisivanja ovog dokumenta te da time Srbija šalje signal “da namjerava ojačati suradnju s Rusijom”.

 

Komentari