NOVI UDARAC ZA HDZ Uhićena samozatajna Međimurka: Evo kako je tekao njezin uspon

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

Uhićenje Magdalene Dovečer, voditeljice službe u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) novi je udarac za HDZ.

U usporedbi s zadnjom velikom aferom, onoj u Ini, koja se procjenjuje na “težinu” od čak milijardu kuna, riječ je o “sitnici” od svega milijun kuna koje je, prema sumnjama Europskog tužiteljstva Dovečer namjestila svom rođaku za izradu promotivnog materijala za projekt spajanja općina u Hrvatskoj.

O uhićenoj se izvan lokalne sredine malo toga zna, no ipak sudeći prema pisanju lokalnih portala može se lako ući u trag političkom usponu ove Međimurke, prenosi Dnevno.hr

Od Horvata do europske povjerenice
Prvi medijski trag o političkom djelovanju Dovečer može se naći otprije deset godina, kada je izabrana u Županijski odbor Zajednice žena Katarina Zrinski Međimurske županije kojeg je vodila (a i još ga vodi) Sunčana Glavak. U istom tekstu spominje se i tadašnji predsjednik županijskog odbora HDZ-a Darko Horvat koji, kao ni Dovečer, ovu 2022. neće pamtiti po dobru s obzirom da je u veljači također bio uhićen.Svakako, njihova uhićenja ostavit će traga na lokalni HDZ koji već godinama ostvaruje ispodprosječne rezultate. Istina je da na sjeveru Hrvatske stranka nikad nije dobro prolazila, no uspjesi iz obližnjeg Varaždina i tamošnje županije (gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak) pokazuju da se politički uspjeh ipak može ostvariti i u nominalno lijevim utvrdama.

No, vratimo se Dovečer. Iz 2013. godine datira i podatak da je izabrana za predsjednicu Temeljnog ogranka Mihovljan, a u istom razdoblju skuplja staž u Europskom parlamentu kao asistentica zastupnika.

Stažiranje je dobila preko Instituta Robert Schuman, a kao i u slučaju Glavak i Horvata, koji će se karijerno uspeti, i ovdje će se pokazati da ljudi oko nje u budućnosti napreduju. Naime, odrađivala je posao u uredu tadašnje zastupnice, bugarske Marije Ivanove Gabriel, koja se u međuvremenu uspela na mjesto povjerenice Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade. Kako je ispričala za portal eMedjumurje, u Europskom parlamentu je pratila sastanke Odbora za pravna pitanja, Odbora za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, Odbora za prava žena i jednakost spolova i Odbora za poljoprivredu te sastavljala izvješća po završetku svakoga od njih kako za samu zastupnicu, tako i za medije. Osim toga, pratila je rad medija u pogledu navedenih odbora, aktivnosti same zastupnice i objavljivanja članaka o njoj i njenom radu te sastavljala prijedloge amandamana za pojedine uredbe i ostale akte koje donosi Europski parlament.

Sudski postupak poput teniskog meča
Poslije EP-a Dovečer radi dvije godine u zagrebačkoj gradskoj upravi, da bi se potom vratila u Čakovec gdje je radila u dva odvjetnička ureda. Kao pravnica, tada se osvrnula i na pravosuđe.

“Svaki sudski postupak je poput teniskog meča u kojem postoje dva suprotstavljena igrača i sudac. Jedini cilj svakog igrača je pobjeda, a jednako je i u odvjetničkoj profesiji. Dakle, isključivo sam usmjerena na to kako najbolje zastupati interese svoje stranke i polučiti najbolji mogući uspjeh za istu. Bez problema mogu potisnuti osjećaje stremeći pritom ka jedinom cilju, a to je pobjeda”, izjavila je tada.

Ipak, odvjetništvo brzo napušta te se 2016. zapošljava u u HAMAG BICRO-u. Istovremeno, nastavlja i političku karijeru, a uhićenje je dočekala kao članica Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca.

 

Komentari