NOVI SUSTAV Sudski sporovi sada se mogu rješavati online putem

S obzirom na otežan rad hrvatskih sudova, obavještava se hrvatska javnost: građani i poduzetnici, a napose odvjetnici i stručna javnost da od sada građanske i trgovačke sporove mogu rješavati i putem sustava: e-SUĐENJE.

Novi sustav e-SUĐENJE omogućava dovršetak spora, po potrebi, isključivo elektroničkim sredstvima komunikacije. Utoliko je novi sustav posve imun na ograničenje kretanja i obvezu socijalne distance uslijed pandemije COVID-19, kao i slične buduće pojave.
Od njegovog osnutka 2005. god. do danas, suđenja povjerena Arbitražnom sudištu PRAVDONOŠA® u prosjeku su trajala manje od 30 dana do donošenja obvezujuće pravomoćne i konačne odluke u sporu.

Korištenjem novog sustava e-SUĐENJE postupci bi mogli biti još kraći, ali i jeftiniji, s obzirom na to da stranke i odvjetnici, kao i suci arbitri, u većini slučajeva mogu postupak u cijelosti nesmetano voditi iz svog doma ili ureda.

Za novi sustav e-SUĐENJE već je osposobljen prvi dio arbitara iz redova sudaca koji su sudili ili sude na općinskim, trgovačkim i županijskim sudovima, odnosno, Visokom trgovačkom sudu i Vrhovnom sudu RH ili su iz reda odvjetnika.

Dodatne informacije dostupne su na web stranicama: pravdonosa.hr.

Uvođenjem sustava e-SUĐENJE nastoji se podržati napore Vlade i drugih tijela RH, hrvatskog sudstva i odvjetništva, da se u novonastalim okolnostima i vremenu pred nama omogući funkcioniranje svih segmenata našeg društva, bez obzira na izazove s kojima smo suočeni i koji nam tek predstoje.

Komentari