NOVI SLUČAJ KRIVOTVORENE DIPLOME Lažno se predstavljala kao profesorica; Država od nje potražuje više od pola milijuna kuna

Luka Gerlanc / CROPIX

Zbog toga što je 14 godina varala državu, lažno se predstavljajući kao profesorica i nastavnica sociologije i povijesti, zbog prevare je optužena 43-godišnjakinja, a optužnicu je protiv nje podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću.

Optužena je da je od 14. veljače 2005. do 13. veljače 2019. radila kao profesorica u školi na području Gospića i to nakon što se javila na natječaj. Kada se javila na taj natječaj priložila je neistinitu diplomu jednog hrvatskog filozofskog fakulteta u kojoj je neistinito navedeno da je položila sve propisane ispite i stekla stručni naziv profesora sociologije i povijesti.

Odgovorne osobe u školi u koju se 43-godišnjakinja prijavila nisu posumnjali da je diploma lažna pa su s njom 14. veljače 2005. sklopili ugovor o radu, a 7. rujna 2009. su potpisali i aneks tog ugovora prema kojem je na neodređeno vrijeme primljena na radno mjesto profesora sociologije i povijesti.

Osim toga, 43-godišnjakinja je optužena i da je temeljem sporazuma između dvije školske ustanove, 1. rujna 2008. sklopila ugovor o radu s jednom osnovnom školom u kojoj je radila kao nastavnica povijesti. Tijekom inkriminiranog vremena 43-godišnjakinji su na ime plaće isplaćene 754.614 kune, za koliko se okoristila, pa država sada traži povrat tog novca.



Inače, lažne diplome u posljednje su vrijeme u fokusu, nakon što je u proteklih godinu dana u sustavu obrazovanja otkriveno 60 osoba koje su zaposlene temeljem lažnih diploma. Sve su te osobe dobile otkaz i prijavljene su policiji. Na koncu će protiv njih vjerojatno biti i podignute optužnice poput ove koja je podignuta protiv 43-godišnjakinje u kojima će država tražiti da lažni nastavnici i profesori vrate plaće koje su im isplaćene, piše Večernji list.

Komentari