Novi potres u Zagrebu unutar deset najjačih. Nema informacija o eventualnim štetama

Twitter

Novi potres osjetio se u Zagrebu u 17.51 s epicentrom u Markuševcu. Bio je umjerene jakosti od 3,1 prema Richteru, rekao je seizmolog Krešimir Kuk.

Intenzitet u epicentru iznosio je V (pet) stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio u Zagrebu i široj okolici. Epicentar je bio 8 kilometra sjeveroistočno od Zagreba na dubini od 5 kilometara.

KuK je potvrdio je da je bilo puno dojava građana o potresu. Nema informacija o eventualnim štetama.

Rekao je i kako je ovo jedan unutar deset najjačih potresa u seriji nakon potresa 22. ožujka.



Prva informacija 2,8 po Richteru

Potres je pogodio Zagrebu u 17 sati 51 minutu 44 sekunde. Prva izvješća govorila su o magnitudi 2,8, pa 2,9 po Richteru, javljao je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru, koji su u ranim jutarnjim satima 22. ožujka pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je i očekivano. Umjeren potres magnitude 3.2 prema Richteru koji je pogodio Zagreb 23. travnja, bio je četvrti po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili grad i okolicu.

Štete od potresa iz ožujka oko 86 milijardi kuna

Zagreb se suočava s posljedicama snažnog potresa. Radi se o oštećenjima na oko 25.000 zgrada. Procijenjena vrijednost ukupne štete iznosi otprilike 86 milijardi kuna odnosno više od 11,5 milijardi eura. Radi se o metodologiji Svjetske banke.

Po objavljenim podacima Seizmološke službe, dosad je zabilježeno više od 1000 naknadnih potresa od kojih je nešto više od 150 bilo oni koje su osjetili građani (magnitude iznad 1,3), dok su seizmografi zabilježili još mnoge magnituda manjih od 1,3., piše HRT.

Komentari