NOVI PAKET NAORUŽANJA: SAD šalje Ukrajini dva raketna sustava zemlja-zrak

Foto: Yuri Gripas/Guliver Image

Sjedinjene Američke Države šalju Ukrajini dva raketna sustava zemlja-zrak NASAMS, četiri protutopnička radara i do 150.000 komada topničkog streljiva kalibra 155 milimetara, što je dio najnovijeg paketa naoružanja za Ukrajinu, objavio je Pentagon u petak.

Paket pomoći u vrijednosti od otprilike 820 milijuna američkih dolara najavio je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden u Madridu nakon sastanka s čelnicima država članica NATO saveza, na kojem se raspravljalo o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Pentagon je pružio dodatne pojedinosti u petak nakon što je najava postala službena. Paket će uključivati i dodatno streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti HIMARS.

Svrha američkog naoružanja je pomoći Kijevu koji se suočava s teškim granatiranjem ruskog topništva. Rusija je povećala broj raketnih napada na ukrajinske gradove nakon što su njene snage postigle uspjehe na bojištu na istoku Ukrajine u pokušaju da prisile Kijev da proruskim separatistima preda vlast nad dvjema odmetnutim pokrajinama.



 

Komentari