NOVI MINISTAR ‘SVJESTAN SVIH IZAZOVA’ Plenković o Primorcu: Fin čovjek, dobro izgleda, fino priča, razumije što govori, pouzdan

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U tijeku je saborski odbor za financije na kojem je predstavljen prijedlog za iskazivanje povjerenja Marku Primorcu za obavljanje dužnosti ministra financija. Predlagatelj je vlada, a nakon što je ostavku na tu poziciju dao Zdravko Marić. Primorac će na sjednici odgovarati na pitanja članova Odbora, a kandidata za ministra pred Odborom predstavlja premijer Andrej Plenković.

Premijer je prije ulaska na odbor o Primorcu rekao: “Fin čovjek, dobro izgleda, fino priča, razumije što govori, pouzdan. Sad ćete vidjeti što ima za reći”, rekao je Plenković.

Plenković je otvorio sjednicu predstavljanjem Marka Primorca. “Zadovoljstvo mi je da mogu predstaviti kandidata za novog ministra financija. Riječ je o gospodinu Marku Primorcu, izvanrednom profesoru na Ekonomskom fakultetu, on je specijalist za javne financije, za poreznu politiku, za fiskalnu decentralizaciju. Do sada je, uz akademsku karijeru, bio i konzultant Svjetske banke i MMF-a”, rekao je Plenković u svom predstavljanju kandidata.

“Ima vrlo značajno akademsko i međunarodno iskustvo, u političkom smislu on je od 2018. do 2020. bio i savjetnik tadašnje predsjednice Republike. Izdvojio bih i njegovu dosadašnju suradnju s Ministarstvom financija, bio je u raznim radnim skupinama koje su se bavile nizom poreznih reformi. On je isto tako i stručnjak, stručnjak koji dolazi na ovo mjesto u najboljim godinama, u punoj životnoj snazi. Ima 38 godina, isto kao i novi ministar gospodarstva.



Oni su ujedno i kolege na Ekonomskom fakultetu. To su ljudi u punoj energiji, s velikim znanjem, ali isto tako značajnim iskustvom, komunikacijskim vještinama i timskim radom, mogućnostima da sovjim znanjem i kreativnošću pridonesu A – u provedbi programa Vlade, B – u pronalaženju rješenja za različite krizne situacije s kojima smo suočeni”.

Lalovac pitao o rasterećenju neoporezivnog dijela dohotka
SDP-ov Boris Lalovac pitao je premijera znači li nastavak poreznih izmjena daljnje rasterećenje neoporezivog dijela dohotka jer u ovim inflatornim vremenima realne plaće ne mogu stizati inflaciju.

“Danas smo u fazi predstavljanja novog ministra, o konkretnim potezima govorit ćemo kasnije kada on pohvata sve konce, mora napraviti primopredaju. Podjsetit ću, vi kada ste bili ministar financija, 915.000 građana bilo je van poreznih škara, našim poreznim reformama van porezni škara je 1,880 milijuna građana. Naš cilj su uvijek daljnja porezna rasterećenja”, odgovorio je Plenković.

“Vlada će biti otvorena za to da naši građani imaju veći dohodak i da se temeljem njega mogu lakše nositi s rastom cijena. Moramo voditi računa da je ovo vanjska kriza, ona je horizontalnog karaktera, energetska i prehrambena kriza pogađaju sve. Element koji je najbitniji – ne znamo koliko će trajati. Nitko ne zna”, dodao je Plenković.

Troskot pitao o porezu na nekretnine
Mostov Troskot pitao je Plenkovića hoće li vlada ići u smjeru poreza na nekretnine i ako da, koja će biti ekonomska opravdanja za to. “Ta tema je bila u eteru prije godinu dana, nitko iz vlade niti Marko Primorac je nije stavljao u eter. O tome nismo raspravljali”, odgovorio mu je Plenković.

Vesnu Vučemilović iz Suverenista zanimalo je stanje s javnim dugom. Zanima ju hoće li se početi raditi na tome da se rashodovna strana proračuna stavi pod kontrolu.

“Što se tiče javnog duga, ako je netko imao brzu putanju smanjivanja javnog duga imala je Hrvatska u razdoblju od 2016., kraj, do praktički veljače 2020. dok se nije dogodila korona. Mi smo tada imali neplanirane rashode u iznosu od 44 milijarde kuna.

Najveća zdravstvena kriza pogodila nas je toliko da smo se morali snaći i naravno da je to utjecalo na nas. Utjecalo je na pad BPD-a i na rast javnog duga, ali to nije bilo nešto što je bilo planirano, uzrokovano nekakvim lošim gospodarenjem, bilo je uzrokovano zauzimanjem pozicije države koju nitko u tom trenutku ne bi mogao zauzeti.

Koja bi banka dala toliko novaca našim poduzetnicima da prežive, premoste krizu i isplate plaće. Nema tog rođaka iz Amerike, tog prijatelja niti nekog mecene koji će to napraviti, osim državim. I država je tu stala. Rekao sam nekoliko puta, glavni cilj Hrvatske u velikim krizama je da nam ne dođe do socijalne frakture.

Dok do nje dođe, lome se svi stupovi društva i imate krizu kojom je teže upravljati. Zato smo i djelovali brzo i snažno. Da toga nije bilo bili bismo malo iznad 60 posto udjela javnog duga u BDP-u, takav je trend bio. Malo nam je otišao gore, ali sad ga natrag spuštamo”, rekao je Plenković.

Puljak pitala Plenkovića zašto ne provodi reforme, šefica Odbora joj rekla da zašuti
“Rebalans proračuna Ministarstva zdravstva radi se već godinama, nije to samo od razdoblja koronakrize. Znamo da to Ministarstvo opetovano stvara nove dugove, znamo i za okršaje ministra Marića s ministrom Berošem o tome da se konačno napravi reforma i smanje dugovi. Hoćete li dati potporu novom ministru na tom području, da se taj problem konačno riješi”, rekla je Marijana Puljak iz stranke Centar.

“Ja nikakve okršaje nisam vidio, vidio sam samo jedan saborski odbor na kojem se malo otvorenije pričalo. Radi se o situaciji koju jako dobro razumijemo, i na kojoj ministar zdravstva Beroš kontinuirano radi, ali na tom segmentu mora raditi svaki kotačić u zdravstvu od najniže hijerarhijske razine do ministra.

Mi ćemo raditi i dalje na reformi i na racionalizaciji troškova, ali u sve ove godine ja nisam vidio da je nešto pojeftinilo, jeste li vi vidjeli. Znate li koliko izdvajamo za posebno skupe lijekove? Skoro tri milijarde kuna. Kad dođe to takve situacije, onda su svi angažirani, nema toga tko se ne aktivira, mediji, svi. Kad je neko dijete bolesno, okrenut ćemo svaki kamen da mu pomognemo. Međutim to košta.”

Puljak je rekla Plenkoviću da nije primjereno da zaziva bolesnu djecu i tu se rasprava malo zaoštrila. Plenković joj je upao u riječ. “Nemojte vi, molim vas, manipulirati. Ona misli da ja govorim da s mojim Splićanima nešto nije u redu”, rekao je premijer na što je Puljak replicirala da mu šefica odbora Grozdana Perić već neko vrijeme govori da nešto nije dobro i da mora pokrenuti reforme i pitala ga nekoliko puta zašto nije pokrenuo reforme.

Plenković joj na to nije dao odgovor već je ponavljao: “Da sam ja vi, ja bi bio to rekao, to bi vrištalo. Da ima malo supstance, bilo bi dobro”, rekao je se okrenuo novom ministru i rekao mu: “Moraš se naučiti na ovo, ovo ti je najvažniji dio posla. Manipulacije.”

Ubacio se Troskot i rekao zamolio da se “malo smire strasti”, na što je Plenković rekao da nema “tu strasti”. Puljak je nastavila ponavljati da joj Plenković ne odgovara na pitanja. Ubacila se šefica odbora, HDZ-ova Grozdana Perić, i dajući riječ Troskotu rekla: “Neka gospođa Puljak malo zašuti pa ćete vi moći nešto reći, gospodine Troskot.”

Primorac: Svjestan sam svih izazova
Plenković je nedugo zatim otišao s odbora, a odgovarati na pitanja ostao je novi ministar financija Marko Primorac.

“Apsolutno sam svjestan svih izazova i vremena u kojima ću eventualno u petak doći na dužnost ministra financija. Što se tiče aktualnih okolnosti, nekih projekcija i stanja punjenja proračuna. Za sada je stanje dobro, nema nikakvog razlgoa za strah”, rekao je Pirmorac.

“I u ovim izazovnim vremenima, instrumentarij u borbi protiv inflacije je relativno ograničen. Monetarna politika isto proživljava izazovna vremena. Ukoliko u petak preuzmem ovu dužnost apsolutno ću svo svoje znanje uložiti u porezno rasterećenje i brigu o građanima, kako bismo prebrodili svi zajedno ova teška vremena.

Fiskalna politika ministarstva nije u nikakvoj izvanrednoj situaciji, nastavit će se s politikama na kojima se do sada radilo, nastavlja se s uvođenjem eura, nastavlja se s planiranim mjerama i reformom. Fiskalna politika u ovom segmentu ne može biti učinkovita za borbu protiv inflacije, ali mora biti učinkovita da pomogne građanima prebroditi krizu koja je pred nama”, kazao je Primorac.

Kazao je da novac treba usmjeriti prema skupinama građana koje su socijalno najugroženije, prenosi Index.

Komentari