Novi kriteriji za policajce: Muški će morati skočiti u dalj 197 cm, a ima i još

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Večernji list je objavio kriterije tjelesne i motoričke sposobnosti kandidatkinja i kandidata za primanje u policiju, koji se navode u izmjenama Pravilnika MUP-a.

Policajac mora biti u stanju skočiti s mjesta u dalj najmanje 197 cm, policajka 160 cm, poligon s preprekama kandidat mora proći za 3.06 minuta, a kandidatkinja za 3.30 minuta, dio je onoga što objavljuje Večernji list.

Kandidat za primanje u policiju mora pretrčati 2400 metara za najviše 12.49 minuta dok buduća policajka tih šest krugova po atletskoj stazi mora pretrčati barem za 15.58 minuta. Poligon s preprekama budući policajac mora svladati u roku od najviše 3.06 minuta, a njegova kolegica za tri i pol minute.

Riječ je o kriterijima, kako se navodi, za provjeru razine tjelesne i motoričke sposobnosti za osobu koja se prima u policiju, koji su predviđeni izmjenama Pravilnika MUP-a koji je u fazi donošenja.



Svi muški kandidati moraju napraviti bar tri skleka na ručama, a žene dva. Buduće policajke moraju napraviti i šest pretklona na švedskoj klupi, a muški kandidati najmanje deset. Norma u skoku u dalj s mjesta za nove policajke je 160 cm, a za policajce 197 cm.

Kako se prelazak poligona natraške, sklekovi, skokovi i pretkloni ne spominju u izmijenjenom pravilniku, iz Večernjeg lista zamolili su MUP da im pojasni hoće li kandidati, one i oni, i dalje morati prolaziti spomenute testove.

Objasnili su im da prijedlog pravilnika predviđa poligon koji objedinjava sve motoričko-funkcionalne sposobnosti kandidata koje su se prije mjerile s više zasebnih testova.

“Konkretnije to znači da bismo, umjesto više zasebnih testova, novim pravilnikom imali samo jedan test, odnosno poligon uz trčanje na 2400 metara”, odgovorili su Večernjaku iz MUP-a i dodali da test poligona prepreka u prijedlogu novog pravilnika objedinjava ukupno sedam testova motoričko-funkcionalnih sposobnosti, dok su se dosad provodila četiri zasebna takva testa.

Osim što prijedlog novog pravilnika predviđa više testova, kažu u MUP-u, u sklopu poligona prepreka, njihova težina izvođenja također je na višoj razini.

Tako navode primjer pretklona na švedskoj klupi koji su po dosadašnjem pravilniku rađeni bez opterećenja, dok su po novom prijedlogu predviđeni s opterećenjem te se rade u slijedu nakon nekoliko prijeđenih prepreka što dodatno otežava kompleksnost.

“Povećanje broja testova i njihove kompleksnosti ujedno znači i procjenu većeg broja različitih sposobnosti nego što je to bilo prije”, navode iz MUP-a, prenosi Večernji list.

Komentari