Novi koncept: Država šalje povjerenike u svoje tvrtke za koje nasluti da su na rubu

Davor Pongracic / CROPIX

Javna i poduzeća u većinskom ili djelomičnom vlasništvu države morat će češće i detaljnije nego dosad izvještavati državu o svojem poslovanju, a u ona koja upadnu u probleme upućivat će se specijalni povjerenici za upravljanje krizom poslovanja.

Dio je to novina koje je Ministarstvo državne imovine, odlučivši detaljnije i temeljitije kontrolirati poslovanje tvrtki u (su)vlasništvu države, pripremilo i s kojima je jučer menadžere i nadzornike iz javnog sektora upoznao ministar državne imovine Mario Banožić.

Izmjena propisa

“Mi više ne možemo biti prisutni u tvrtkama čiji smo vlasnici samo kao nadzor ili vlasnik. Želja nam je aktivno sudjelovati u svim onim procesima unutar tvrtki koji su bitni za njihove financijske rezultate, restrukturiranje i razvoj”, ustvrdio je ministar državne imovine, najavivši izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom i drugih propisa koje je potrebno izmijeniti kako bi se primijenio novi koncept Ministarstva i Centra za restrukturiranje i prodaju u upravljanju javnim sektorom gospodarstva.

“Ujednačili smo formu izvješća koja će nam poduzeća dostavljati i uskladili zahtjeve tih izvješća sa suvremenim pravilima o korporativnom upravljanju. Sve to kako bi mogli analizirati poslovanje poduzeća na sveobuhvatan način i donositi odluke koje su potrebne u danom trenutku”, najavio je Banožić.



Privatizacija

Ministar Banožić upozorio je kako uvođenje novog koncepta upravljanja državnim poduzećima ne odgađa privatizaciju. Najavio je da će Ministarstvo do kraja travnja ove godine staviti u prodaju 30 poduzeća iz svojeg portfelja.

“Jedan od uvjeta postavljenih Hrvatskoj u postupku ulaska u eurozonu je smanjenje državnog portfelja za 90 tvrtki koje ćemo privatizirati. Do sada smo objavili prodaju 60 društava, od čega je samo trećina prodana”, naveo je ministar državne imovine, koji je izrazio nadu da će novi koncept upravljanja promijeniti negativnu sliku u javnosti o poslovanju državnih tvrtki, piše Novac.hr.

Komentari