Novi incident u BIH: Zapaljena hrvatska zastava

Vojko Bašić/Cropix/Ilustracija

Nepoznati počinitelj zapalio je hrvatsku zastavu u bosanskohercegovačkom mjestu Jelahu kod Tešnja, koja se nalazi uz spomen obilježje poginulim pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), što je drugi slučaj skrnavljenja u posljednjih mjesec i pol dana, koji je izazvao uznemirenost tamošnjih Hrvata, prenosi N1. 

Braniteljske udruge iz Žepča izvijestile su da je zastava zapaljena. Novi incident je prijavljen policiji. Zastava hrvatskog naroda nalazi se uz spomen obilježje poginulim braniteljima HVO-a koje je podignuto u mjesnom groblju u mjestu Jelahu kod Tešnja na sjeveru BiH. Druga zastava, ona Bosne i Hercegovine, koja se nalazi s druge strane spomenika, nedirnuta je.

Spomenik na katoličkom groblju u tom mjestu otkriven je krajem svibnja. Nedugo nakon toga oštećen je stijeg, te je otrgnuta zastava hrvatskog naroda.

Bošnjački radikal Miralem Merdić neposredno prije toga objavio je video u kojem navodi da treba ukloniti hrvatsku zastavu tvrdeći da je neustavna, a svoj “performans” nedaleko groblja objavio je na Youtubeu.Udruge HVO-a je osudila incident ističući da izaziva uznemirenost tamošnjih Hrvata. Upozorili su na učestalost napada na hrvatska obilježja u BiH.

 

Komentari