NOVI CROBAROMETAR HDZ nikad popularniji, SDP upola slabiji, Domovinski pokret prestigao Most

Političko ljeto počelo je burno. Prvo obnova Zagreba, a završava aferom JANAF. Koronu kao da više nitko ne spominje. Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar koje najbolje ukazuje na raspoloženje i trendove među biračima.

Važno je napomenuti da je afera JANAF obuhvaćena tek manjim dijelom jer je buknula pri kraju terenskog istraživanja. Ali ona će se nastaviti pa ćemo u listopadu vidjeti prave razmjere afere na vlast.

VELIKO VODSTVO HDZ-a NAD OSTALIMA

Da i s aferama HDZ može biti miran, pokazuje stabilna potpora birača – ima sigurnu trećinu i to 33,7 posto, a tako je od izbora. Za stranku na vlasti to je dobro.



Za SDP, stranku koja bi željela na vlast nakon katastrofalnog poraza, rejting na početku političke jeseni je 17,1 posto. Također kao mjesec prije, ali i upola slabiji od HDZ-a. Tim rejtingom Zlatko Komadina predaje stranku nasljednici ili nasljedniku na izborima koje ta stranka održava u subotu. Nije nebitno da je 17 posto potpore jedan od lošijih rejtinga SDP-a od kada se provode istraživanja.

MOŽEMO je postojan, na trećem mjestu s potporom od 8,2 posto. Nakon izbora u SDP-u vidjet ćemo što će zapravo biti s tom opcijom, hoće li postati lider na ljevici ili rezervna klupa razočaranih SDP-ovaca.

Domovinski pokret malo je popravio svoj rejting, ali sve u statističkoj pogrešci i sada je na 7,9 posto.

MOST rujan završava na stabilnih 6,2 posto.

STRANKE KOJE NE PRELAZE PRAG

Pametno je jedina stranka koja se koliko-toliko približila izbornom pragu s potporom od 2,7 posto. Ostali to mogu sanjati. Pa je Stranka s imenom i prezimenom na 1,8 posto. IDS na 1,5 posto, HSS na 1,3 posto, a Živi zid može računati samo na 1,1 posto potpore. HSU dobiva 1 posto. Ostale stranke od ljevice do desnice imaju manje od 1 posto ili ukupno 5,6 posto. Tako Radnička fronta ima 0,9 posto, a partneri HDZ-a – HNS 0,6 posto i Reformisti 0,2 posto. Raste broj neodlučnih i sada ih je 11,8 posto.

VLADINE POLITIKE VEĆINA NE PODUPIRE, ALI IMA JEDAN ZANIMLJIV DETALJ

Većina birača ne podupire rad Vlade, točnije njih 50 posto, a podupire njih 40 posto. Na prvu, većina rad Vlade ne podupire, ali u odnosu na mjesec prije vidimo rast onih koji odobravaju njezin rad. Ne zna njih 10 posto.

OPET SMO U PESIMISTIČNOM RASPOLOŽENJU

Opet smo pesimistično raspoloženi. Iako je prošloga mjeseca izgledalo da se malo vraća optimizam, ništa od toga. Da zemlja ide u lošem smjeru misli 60 posto ispitanika, a da ide u dobrom samo 28 posto, ne zna njih 12 posto.

PREDSJEDNIK SVOJOM POLITIKOM PODIJELIO BIRAČE

Predsjednik Milanović u svom radu pa tako i s potporom birača oscilira. Malo raste, malo pada pa raste, a sada pada. Njegov rad ne podupire 48 posto birača, podupire njih 40 posto, a ne zna 12 posto.

PREDSJEDNIK I PREMIJER NAJPOPULARNIJI, ALI GUBE POTPORU

Rujan je bio koban za većinu političara, posebno vodeći dvojac. Gube potporu građana. Zoran Milanović i Andrej Plenković su izjednačeni.

O predsjedniku Milanoviću pozitivan dojam ima 50 posto, a negativan 42 posto birača. O premijeru Plenkoviću svaki drugi građanin ima pozitivan dojam, a njih 44 posto negativan.

Na listi popularnosti velikih stranaka, Božo Petrov treći je s 40 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i njih 44 posto koji o njemu imaju negativan dojam.

Miroslav Škoro može računati na 32 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 59 posto ima negativan dojam.

Tomislav Tomašević novo je lice u nacionalnoj areni i 31 posto građana o njemu misli pozitivno, a njih 21 posto misli suprotno.

Zlatko Komadina oprašta se od nacionalne politike, ali i vođenja SDP-a s potporom od 26 posto onih koji o njemu misle pozitivno te 41 posto građana koji o njemu misle negativno.

TRI INSTITUCIJE GUBE POTPORU GRAĐANA

Počeli su raditi i gubiti potporu. Tako Ured predsjednika dobiva školskim ocjenama 2,7 ili „trojku“, odmah iza njega je Vlada s ocjenom 2,6 ili „trojkom“ i na kraju Hrvatski sabor s ocjenom 2,1 ili „dvojkom“.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 989 ispitanika telefonskim putem od 1. do 18. rujna. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Komentari