Novi Bandićev natječaj otkrio: održavanje svakog držača zastava Zagrepčani plaćaju 347 kn mjesečno

Foto: Damir Sencar / POOL / HINA

Prošli ponedjeljak Grad Zagreb raspisao je natječaj za održavanje 150 jarbola, odnosno držača zastava Grada, Hrvatske i EU, postavljenih na 27 lokacija. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 500.000 kuna bez PDV-a. Prema natječajnoj dokumentaciji usluga održavanja jarbola “obuhvaća pregled, čišćenje i popravak, zamjenu habajućih i potrošnih dijelova, postavljanje novih, te pranje”.

Iz Grada u dokumentaciji navode i kako je u cijenu je potrebno uključiti i privremenu montažu ljestvi, platforme te upotrebu auto dizalice, kao i sve rezervne dijelove koji se ne mogu predvidjeti i čije se količine ne mogu procijeniti, a tokom trajanja ugovora jarboli će se postavljati i na novim lokacijama koje tu “nisu nabrojane i zasada nisu poznate”.

Kada se na procijenjenu vrijednost doda PDV iznos kojeg je Grad spreman odreći se za održavanje jarbola penje se na nemalih 625.000 kuna. Kada se to podijeli s brojem mjeseci i brojem jarbola ispada da održavanje jednog Zagrepčane mjesečno košta 347 kuna.

Troškovnik isti kao lani

Troškovnik pak otkriva da treba demontirati 30 jarbola, učvrstiti njih 70, a na njih 80 zamijeniti mehanizme za podizanje i spuštanje zastava. Također će se nabaviti i zamijeniti 800 pocinčanih sajli. A naručeno je i 800 dvostrukih premaz temeljnom bojom.



Nakon nje dolazi i završni premaz srebrnom ili plavom bojom. Kraj te stavke piše količina 500. Tako ispada da će svaki jarbol biti obojen pet puta temeljnom bojom i tri puta srebrnom ili plavom. Od ponuditelja se očekuje i da će jednom mjesečno pregledati i podmazati svih 150 jarbola.

Pritom, troškovnik priložen uz natječaj potpuno je identičan troškovniku od lani za istu uslugu; i tada su se tražile do u brojku identične količine. Prema tome se da zaključiti da u Gradu očito unaprijed znaju da primjerice svake godine treba demontirati i učvrstiti isti broj jarbola ili zamijeniti isti broj pocinčanih sajli koje očito imaju rok trajanja od godinu dana.

Cijena održavanje se poduplala

U natječajnoj dokumentaciji stoji kako se ponuditelji mogu javiti do 26. kolovoza. Lani je na natječaju, također vrijednom pola milijuna kuna, pobijedila tvrtka Tehmar d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca koja je tada ponudila 528.000 kuna s PDV-om. Zanimljivo je da je ta ista tvrtka posao dobila i 2017. no tada je godišnje održavanje 150 jarbola (dakle identičan broj kao i 2019.) naplatila gotovo dvostruko manje – 286.000 kuna s PDV-om, piše Telegram.

Komentari