Nove osobne od ponedjeljka, evo što se sve mijenja i koja je cijena

Ilustracija Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar Davor Božinović govorio je na sjednici Vlade o detaljima nove osobne iskaznice, čije izdavanje počinje u ponedjeljak, 2. kolovoza. 

“Ova biometrijska isprava ima status i putne isprave i jednako je vrijedna putovnici. To će omogućiti jednostavniji i brži prolaz graničnih kontrola unutar EU-a, kao i u zračnim lukama. Osim toga, e-osobna objedinjava zdravstvenu i osobnu iskaznicu, neće se morati imati odvojene iskaznice. U tu svrhu su IT službe MUP-a i HZZO-a izvršile povezivanje sustava i primjenom web-servisa omogućili povlačenje matičnog broja osiguranika”, objasnio je.

Dodao je kako će se osobne moći koristiti i putem mobitela i tableta, a ne samo putem računala i čitača kartice, kao dosad. “Oni koji aktiviraju iskaznicu na e-kiosku više neće imati potrebu za kupnjom čitača, koji košta 50 kuna”, istaknuo je.

Naglasio je kako svi oni koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nisu obavezni podnositi zahtjev za nove e-osobne iskaznice dok im trenutne vrijede.



Mijenja se izgled

Slika seli s desne na lijevu stranu, dok na poleđinu ide čip koji je dosad bio na prednjoj strani, a u njemu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju te Matični broj osiguranika.

Bjihova cijena u redovnom postupku bi iznosila 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja, cijena se ne mijenja.

Komentari