Pooštravanje mjera: Ograničavaju se okupljanja, covid potvrde za sve državne i javne službe…

U petak su na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera najavljene nove mjere nakon što je Hrvatska u petak zabilježila rekordan broj novozaraženih (6932) otkad je proglašena epidemija.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak predstavio je nove podatke.

Imali smo 6932 u zadnja 24 sata, testirali smo 15079 osoba. Tjedan dana ranije imali smo 4392 od 12.207 testiranih, a 22.listopada 3258 novih od 10.309 testiranih.

U zadnjih pet dana imali smo 19.726 novozaraženih, a 17.157 je bilo prošlog tjedna. Imamo 15 posto više novooobljelih.



Dvotjedna incidencija na 100 tisuća stanovnika je 1238,48. Više od 1500 imaju Zagreb, Dubrovačko-neretvanska i Primorsko-goranska županija.

U usporedbi s EU, Hrvatska je na 23. mjestu od 27. Lošije od nas su Litva, Slovenija, Latvija i Estonija.

Najnižu incidenciju imaju Malta i Španjolska.

Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 2307,4 i time smo na 21. mjestu u EU.

Božinović o novim mjerama

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović kazao je da su ključna tri smjera.

“Prvi je postići što veću procijepljenost, drugo uvesti ograničenja za okupljanja i treće je postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti i poslova, koje se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom potvrdom”, rekao je ministar.

Ograničavaju se okupljanja, a zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u javnim prostorima na kojima je prisutno 50 osoba, osim ako se radi o događanju na kojemu sudjeluju samo osobe s EU digitalnom Covid potvrdom.

Drugo, pooštravaju se mjere za održavanje svih događanja gdje će uz digitalnu Covid potvrdu za sudjelovanje biti obvezno korištenje medicinske maske.

I dalje je na snazi mjera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne Covid-potvrde, rekao je Božinović.

Sva okupljanja mogu trajati do ponoći. Izuzetak su projekcije u kinu, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do dva sata iza ponoći. Svi sudionici moraju imati Covid potvrde.

“Covid potvrde će se uvesti i za državne i javne službe. U tijeku su pripreme i idućih dana donijet će se nove odluke u kojima će se uvesti obveza posjedovanja Covid potvrda kao uvjet obavljanja djelatnosti”, rekao je Božinović, dodavši da će se mjera uvesti za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Odluka stupa na snagu od 15. studenog, a potvrde će morati imati i svi koji odlaze u te institucije, prenosi Direktno.hr.

“Od 4. siječnja uvele bi se Covid potvrde samo za cijepljene i one koji su preboljeli virus, ako se epidemiolška situcija do tada ne popravi. Covid potvrde će se odnositi samo na one osobe koje će preboljeti virus ili su cijepljene”, najavio je Božinović.

Komentari