NOVE INFORMACIJE Žena iz Zadra nakon današnjeg testiranja ipak dobila negativan nalaz, u Brodsko posavskoj županiji jedan novozaraženi

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Bivši ministar unutarnjih poslova i šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ovac Ranko Ostojić podnio je kaznenu prijavu protiv Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu i njegovog ravnatelja Ivana Škaričića.

Ostojić je u kaznenoj prijavi naveo kako je korisnicima Doma nakon pojave virusa Covid-19 u objektu Vukovarska, a od kojeg je dio korisnika Doma obolio, zabranjeno napuštanje Doma. Ostojić ističe kako zabrana nije potkrijepljenja nijednom odlukom nadležnog tijela, već je riječ o samoinicijativno donesenoj usmenoj odluci ravnatelja Škaričića, a koju odluku provode djelatnici Doma.

Pacijentica koja je jučer testirana na koronavirus i kojoj je nalaz bio pozitivan, nakon jutrošnjeg retestiranja dobila je negativan nalaz, javili su iz zadarskog stožera i dostavili izvješće voditelja službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr.sc. Alana Medića:

“Pacijentica u dobi od 71 godine je bila razvila simptome COVIDA-19 te je prvi nalaz testa 4. travnja 2020. bio pozitivan. Kontrolno testiranje napravljeno je 24. i 26. travnja 2020. te su rezultati testiranja bili negativni.



Pacijentica se 27. svibnja 2020. javila u Opću bolnicu Zadar radi subfebriliteta. S obzirom da se u Općoj bolnici svakom pacijentu s febrilnim stanjem po prijemu vrši testiranje na COVID-19, pacijentica je testirana i nalaz testiranja bio je pozitivan.

Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 1, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2245.

Novooboljela osoba je iz Brodsko-posavske županije.

Do sada su testirane 65094 osobe, od toga 828 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju su 33 osobe. Od toga je na respiratoru 5 pacijenata.

Ukupan broj ozdravljenih je 2051, što je 4 novoozdravljena u 24 sata. Ukupan broj preminulih je 102, prenosi N1.

Splitsko-dalmatinska županija

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je u bolnici na respiratoru preminula jedna osoba, muškog spola, rođena 1950. godine koja je imala prateće dijagnoze diabetes mellitus, arterijsku hipertenziju, dijabetičku nefropatiju i miokardiopatiju.

Virovitičko-podravska županija

Od 25. veljače, kada se u Hrvatskoj pojavio covid-19, na prostoru Virovitičko-podravske županije zabilježeno je devet oboljelih od ove bolesti. Istina, prvog zaraženog od koronavirusa naša županija je detektirala 29. ožujka. U VPŽ je, od tada, devet osoba oboljelo od koronavirusa, od čega se šestero oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo od covida-19. U posljednja 24 sata bilo je 15 testiranih, svi su bili negativni. Ukupno je testirano 1176 osoba. Inače, već 26 dana Virovitičko-podravska županija ne bilježi novi slučaj koronavirusa, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Osječko-branjska županija

Na području Osječko-baranjske županije trenutno je svega 10 aktivno oboljelih osoba na koronavirus. Jedna je hospitalizirana u Kliničko-bolničkom centru Osijek, a devet se liječi od kuće.

Tijekom posljednja 24 sata u KBC Osijek testiran je 71 uzorak i među njima nije bilo pozitivnih. I dalje je broj ukupno oboljelih na području županije 133, a jedna osoba više je izliječena, odnosno ukupno izliječenih je 115.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u samoizolaciji su dvije osobe, jedna manje nego jučer.

Istarska županija

U Istarskoj županiji nema ni jedne osobe koja je oboljela od koronavirusa – niti novooboljelih niti onih koji su pod mjerama samoizolacije, priopćeno je u četvrtak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Unutar 24 sata ispitano je 30 uzoraka brisa i svi su negativni na COVID-19 te nema novooboljelih.

Načelnik stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da je i dalje potreban oprez posebice u kontekstu otvaranja granica i dolaska gostiju.

“Sustav je bio napregnut tijekom protekla dva mjeseca, ali je dobro organiziran te je pokazao svu svoju spremnost u izvanrednim okolnostima. Kompletan zdravstveni sustav u Istri je odradio izvanredan posao”, ustvrdio je Kozlevac i dodao kako se trenutno rade procjene i planovi za eventualnu naglu pojavu zaraze virusom COVID-19 tijekom turističke sezone kako bi sustav bio spreman.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović podsjetio je kako je u Istri do sada bilo sveukupno 90 oboljelih, kako je unatrag 15 dana uzeto je gotovo 1500 uzoraka brisa, odnosno u prosjeku više od stotinjak dnevno.

Zadarska županija

Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije jedna je osoba ponovno pozitivna na koronavirus nakon ozdravljenja. Riječ je o starijoj ženi koja je preboljela koronavirus, a nakon što je ponovno dobila simptome testirana je i nalaz je pozitivan, no nakon današnjeg ponovnog testiranja nalaz je negativan.

Inače, tijekom jučerašnjeg dana testirane su 23 osobe, a ukupno od početka epidemije 2804 uzoraka. U samoizolaciji je i dalje jedna osoba, a kako je riječ o ponovnoj zarazi iste osobe broj oboljelih i dalje je 87, ali broj ozdravljenih je s današnjim danim 84.

Šibensko-kninska županija

Petnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji.

“S današnjim danom nemamo niti jednu osobu pod zdravstvenim nadzorom, niti pod mjerama samoizolacije zbog kontakta s COVID–19 pozitivnim osobama. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Od početka epidemije na našem području oboljela je 91 osoba, 85 osoba se oporavilo, pet osoba je nažalost preminulo. Jedan pacijent s područja grada Šibenika još uvijek se liječi u KBC Split. Od početka epidemije ukupno je uzeto 2363 uzoraka”, priopćili su.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih.

Komentari