NOVE BROJKE IZ STOŽERA U Hrvatskoj još 60 zaraženih, ukupno 1282. Čak 28 zaraženih tražilo e-propusnicu!

FAH / POOL

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata još 60 osoba zaraženih koronavirusom, a ukupno imamo 1282 zaraženih, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Od jučer imamo i još dvoje preminulih – preminula osoba iz Šibenika je 1929. godište, a preminula osoba iz Zagreba je 1974. godište.

“Zahvaljujem svima koji se ponašaju odgovorno. Danas je Svjetski dan zdravlja, zahvaljujemo svim našim zdravstvenim djelatnicima na trudu. Jučer je došlo novih 9 respiratora”, otkrio je Beroš.



“Važećih e-propusnica je 639.725”, otkrio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Čak 2629 osoba kojima je određena mjera samoizolacije zatražilo je e-propusnicu, 394 pojedinca kojima je određena karantena, ali i 28 osoba za koje je potvrđeno da imaju koronavirus.

“Riječ je o mlađoj osobi koja nije imala neke značajnije kronične probleme. To je ono na što smo upozoravali. Ovo je jako važno da ljudi shvate – bolje da ostanete kod kuće nego u zaraznoj. Čuvajte se, nije nitko imun na teške oblike bolesti”, rekla je dr. Alemka Markotić komentirajući slučaj pacijenta (1974.) koji je umro u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Ministar Beroš je odgovorio na pitanje novinara o prvom preminulom bolesniku od koronavirusa u Istri te o slučaju djevojčice iz Velike Gorice o kojoj je prvi pisao Jutarnji.

Rekao je kako zdravstvena inspekcija nije utvrdila propuste u postupanju liječnika prema preminulom muškarcu iz Istre.

“Istra? Uvidom u cjelovitu dokumentaciju nisu utvrđena odstupanja od predviđenog načina postupanja za bolesnike za koje se sumnja da su zaraženi. Za djevojčicu koju nije htjela prevesti Hitna čekam još nalaz”, rekao je Beroš.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako potres u Zagrebu nije utjecao na broj slučajeva zaraze. On je dao odgovor i na pitanje o stanju u Kninu gdje je otkriveno 7 novooboljelih od koronavirusa. Kako smo ranije izvijestili, radi se o dva djelatnika bolnice, dva pacijenta te tri člana obitelji zaraženih. Capak je istaknuo kako su “svi kontakti pod nadzorom”. – Iz razgovora s kolegama epidemiolozima koji su tamo stekao sam dojam da je situacija tamo pod kontrolom – rekao je.

Capak je rekao kako je najveći broj novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to objašnjava činjenicom da su sve to kontakti ranije oboljelih. Drži kako je situacija većinom pod kontrolom. “Do sada nismo imali prodora u staračke domove, u najosjetljiviju populaciju”, objasnio je Capak.

Na pitanje je li uputa da se tijela zaraženih koronom kremiraju, Capak je odgovorio da se prema Pravilniku tijela mogu i kremirati i pokapati, a sve pod posebnim uvjetima.

Komentari