Novaković: Nepotpuna dokumentacija iz Ureda Predsjednika, očitovanja drugih čekamo

screenshot

Predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković izjavila je u petak da su za sada dobili samo nepotpunu dokumentaciju iz Ureda predsjednika o putovanju predsjednika Zorana Milanovića u Albaniju, te da još čekaju očitovanja drugih.

“Došlo je očitovanje i dio dokumentacije iz Ureda predsjednika, još čekamo očitovanje Ureda Vlade, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane”, rekla je Novaković.

Dodala je kako je Povjerenstvu za sada dokumentaciju o tom putu predsjednika Milanovića dostavio samo Ured predsjednika ali da ne bi specificirala što su točno dobili. Istaknula je kako je Povjerenstvo primilo nepotpunu dokumentaciju te da čekaju da se i drugi očituju pa će “onda vidjeti u kojemu smjeru će krenuti”.

Novi Zakon o sukobu interesa

Novaković je rekla kako Povjerenstvo očekuje da bude donesen novi Zakon o sukobu interesa. Napomenula je da je Povjerenstvo bilo u kontaktu s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom



“Mi smo bili u kontaktu s ministrom Malenicom i rekao je da bi se sada ponovno trebao početi raditi. Otkad sam na mandatu, znači dvije i pol godine, radimo na tom zakonu. Očekujemo da bi opet počeli krajem rujna ili početkom listopada”, rekla je dodavši “da nemaju nikakav okvir u kojem smjeru će ići zakon”.

“Ako ćemo se držati preporuka GRECA (Skupina država protiv korupcije), koje je jasno reklo da Povjerenstvo treba jačati, mislim da nema velikoga prostora da se naše ovlasti sužavaju”, smatra Novaković.

Izvijestila je da Povjerenstvo ima još četiri predmeta koji su od ove godine – predmet zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, dva predmeta premijera Andreja Plenkovića i jedan predmet bivšega predsjednika SDP-a Davora Bernardića u kojem je, rekla je, “Upravni sud promijenio sudsku praksu i u prvom stupnju nam je poništio odluku, a sada čekamo drugostupanjsku odluku”, Ali, istaknula je, još uvijek je aktualna pravomoćna drugostupanjska po kojoj možemo postupati.

Šest plus šest – nužan period ‘hlađenja’

Novaković se osvrnula i na tvrdnju zastupnika i drugih dužnosnika kako su nakon završetka mandata primorani aktivirati odredbu “šest plus šest” koja im pak omogućava da nakon mandata još šest mjeseci primaju punu, a potom šest mjeseci pola plaće koju im isplaćuje država jer se ne mogu nigdje zaposliti zbog odredbi zakona.

“Mislim da možemo na prste ruke nabrojati, odnosno ni ne znam nekoga dužnosnika koji je trenutačno na ministarskoj ili zastupničkoj poziciji, a koji je došao iz uprave neke kompanije. Pa da nakon što mu prestane mandat mora biti u upravi ili nadzornom odboru”, rekla je Novaković.

Smatra kako ima “jako puno poslova koje mogu raditi, može čak biti i izvršni direktor, kao što je to bio Zdravko Marić prije nego je došao u Vladu, i to može biti i danas. Doduše, ne u Agrokoru. Zapravo ne postoji razlog zbog kojeg bi dužnosnici koji su sada na ministarskoj i zastupničkoj dužnosti trebali biti na upravljačkim pozicijama”.

Period ‘hlađenja’ je nužan, ustvrdila je Novaković i podsjetila da to traži čak i preporuka GRECA da se taj period produži, a ne skrati, te da je u nekim državama period ‘hlađenja’ tri godine.

“Kada ste ministar vi imate jako veliki utjecaj. I želi se spriječiti da, recimo, godinu dana nakon što ste ministar ne možete biti u upravi i nadzornom odboru kompanije”, objasnila je. “Jesu li saborski zastupnici prije nego su to postali bili članovi uprave pa i sada to moraju biti? Ima jako puno poslova koje svi bivši dužnosnici mogu raditi”, zaključila je za RTL.

Komentari