Novaković: Ispunjavanje imovinske kartice je jednostavno, nudimo i pomoć

Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, prokomentirala je aktualne slučajeve provjere među kojima je najaktualniji onaj ministra zdravstva Milana Kujundžića.

‘Pozajmice moraju biti u imovinskoj kartici’

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa proučit će imovinsku karticu ministra zdravstva Milana Kujundžića, no predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković nije mogla iznositi puno detalja vezano uz slučaj.

“Teško je reći koje bi stavke trebalo najviše provjeriti. Imovinska kartica je stavljena u proceduru redovne provjere i sve podatke ćemo usporediti s relevantnim podacima koje imamo, provjerit ćemo, a nakon završetka ćemo tek moći govoriti što je tu interesantno. Pratimo što se dešava, ali prvo moramo izvršiti redovnu provjeru kartice”, rekla je Novaković i dodala:

“Što se tiče pozajmica, i one moraju biti u imovinskoj kartici bez obzira od koga su došle. Ministar je stavio sve to i povjerenstvo će i taj dio ispitati jer se radi o sad javnoj osobi koja je u sektoru sličnom kao ministar.”



Što se tiče poslovanja supruge, Kujundžić je najavio tužbe zbog neistina iznesenih u medijima, najavio je na konferenciji za medije u petak, no Novaković o tome nije mogla detaljnije govoriti.

“O predmetu ne mogu ništa konkretnije govoriti. Svega smo svjesni, istražujemo, ali bez službenih informacija ne mogu govoriti o predmetu”, istaknula je.

Provjera će trajati najmanje mjesec dana

“Imamo oko 3.000 imovinskih kartica, nas je pet u uredu i još 13 osoba. Nema šanse da se odrade sve kartice u redovnoj provjeri, ali zato su one javno dostupne da i ljudi koji znaju te osobe mogu vidjeti i prijaviti nepravilnosti pa najčešće djelujemo na temelju prijava ili novinskih članaka jer nemamo mogućnosti da sve to pregledamo, idemo na teren… Ali kad netko dovede u sumnju karticu nekog dužnosnika, odmah postupamo”, rekla je.

Međutim, osim činjeničnog stanja Novaković je rekla da Povjerenstvo ne istražuje i na koji je način stečena imovina:

“Nemamo mogućnost baviti se time kako je taj novac stečen, ni nemamo zakon o porijeklu imovine u Hrvatskoj, ali možemo vidjeti ako neki dužnosnik kupuje nekretnine, a nema novi kredit niti ušteđevinu. Dovodi se u pitanje odakle novac. Onda je to za neke druge institucije ako se ne vidi izvor iz imovinske kartice, zato je bitna, zato se treba popuniti kako treba.”

Kujundžić je na konferenciji za novinare između ostalog u nekoliko navrata istaknuo da imovinsku karticu nije bilo lako popuniti i da je lako moguće da su se dogodile tehničke greške, no Novaković kaže da za sve postoje jasne upute, a i oni su u više navrata ponudili pomoć.

“Što se tiče same imovinske kartice, imamo i demo verziju na stranici. Ako imate sve izvatke, samo se popuni, čini mi se dosta jednostavno. S druge strane uvijek smo u uredu, može se doći kod nas, većina novih ministara došla se raspitati i to je dobar put. Što se tiče edukacija, imali smo želju i volju s Vladom i Saborom sjesti, ali nismo dobili odgovor.”

Novi zakon o najavljen je za kraj 2020. godine, no Novaković sumnja da će se na tom području dogoditi veliki pomaci s obzirom da su krajem godine parlamentarni izbori. Također, dotaknuli su se sankcioniranih dužnosnika za koje javnost nema percepciju da se uopće radilo o velikim penalima.

“Sankcije su takve kakve jesu. To je činjenica. Ima dužnosnika koji su dobili i velike sankcije, ali su se isto ponašali. Mi jesmo preventivno tijelo i u tom segmentu mi smo predvorje borbe protiv korupcije. Veći je problem što se ne prepoznaju upute kako dalje postupati i da nema medija koji to naglase, naša bi funkcija bila bi još i slabija. Mi ne funkcioniramo na temelju sankcija, nego na temelju toga da kažemo što bi trebalo.”

Slučaj bivšeg ministra Kuščevića još traje

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa radi trenutno na slučaju bivšeg ministra Lovre Kuščevića, Gorana Marića te Andrije Mikulića, a i ti su postupci još u proceduri.

“Imamo još i bivšeg ministra Tomislava Tolušića protiv kojeg je pokrenut postupak, a što se tiče predmeta nad Mikulićem, on je završen, ali će morati pričekati jer je dužnosnik zatražio moje izuzeće zbog moje navodne pristranosti u izjavama u medijima. Konkretno je naveo koje izjave. Postupak izuzeća nije definiran pa još čekamo, već više od šest mjeseci, da Visoki upravni sud donese odluku tko će o tome odlučliti. Onda idemo na Ustavni sud, a to bi moglo potrajati malo duže.”

Novaković je dodala da je njezino izuzeće zatražio i premijer Andrej Plenković, bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić i Andrija Mikulić.

“Na prvu takvu inicijativu osjećala sam se prilično loše, pogodilo me. Onda mi je postalo možda ne normalno, ali dio posla”, rekla je Novaković u Novom danu za N1.

Komentari