Nova šefica Centra u Novoj Gradiški: Djelatnici Centra će se prije svakog terena konzultirati sa mnom

screenshot N1

V.d. ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški Marija Jugović održala je konferenciju za medije na kojoj je govorila o stanju u tom Centru.

“Kolege su došle na radno mjesto, sa svima sam obavila razgovore. I dalje čekamo nalatze stručnih službi temeljem kojih ćemo dalje postupati”, rekla je Jugović, navodeći da još nisu dobili nalaz od ministarstva.

Osvrnula se i na grafit koji se pojavio na zgradi. Naime, netko je na zgradi Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški napisao strašan grafit na kojemu piše ‘ubojice’. Grafit je brzo prebojan.

“Nije bilo nimalo lijepo, ali to je naša stvarnost”, kazala je Jugović.



“Išlo se u smjeru da upoznamo te ljude, koji su bili u stručnom timu i da shvatimo na koji način su Centar i stručni tim donosili odluke, na koji način se raspodjeljuje posao u Centru”, dodala je.

‘Promijenile su se obiteljske okolnosti’

Ravnateljica Uprave za socijalnu skrb u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić istaknula je da nedostaje u sustavu 700 stručnih radnika, a normativi su izuzetno visoki.

“Prema inputima koje smo do sada vidjeli nije bilo podataka od strane zdravstvene službe nije bilo sumnje da postoji vid zlostavljanja kod djece u toj obitelji. Prema procjeni, obiteljske okolnosti su se promijenile, roditelji su stvorili uvjete za život djeteta, da su osnovni uvjeti osigurani, da među roditeljima nema sukoba što je bilo rezultat izdvajanja prvog djeteta. To je bio razlog zbog kojeg je tim odlučio predložiti Sudu da se i ta djevojčica vrati u obitelj. Kad se procjenjuje rizik za sigurnost djece, procjenjuje se uvijek za svu djecu u obitelji”, rekla je Katkić Stanić i dodala:

“Najmanje jednom tjednom voditelj stručne mjere je morao biti prisutan u obitelji. Ne mogu komentirati ništa jer nisam vidjela nalaze niti stručnog niti upravnog nadzora. Voditeljica mjere je dan prije nego se dogodio nemili događaj je bila u obitelji. Majka je isti taj dan bila na Centru. Izuzetno je važno dobiti više mišljenja, ne samo nadzora, zaista ne mogu ništa komentirati sada.”

Jugović je komentirala o čemu je razgovarala s djelatnicima Centra.

“Djelatnici Centra su meni iznijeli svoje osobne stavove, viđenja, načine na koje su provodili postupak, a za sada ću to zadržati za sebe.”

‘Ostala djeca su zbrinuta’

Komentirala je i što će biti s djelatnicima koji su radili s djevojčicom koja je preminula.

“Trenutno su u uredu, vjerujem da će nalazi doći što prije. Prije svakog terena će se konzultirati sa mnom pa ćemo ovisno o slučaju i okolnostima donositi pojedinačne odluke”, kazala je Jugović.

Govoreći o preostaloj djeci koja su izdvojena iz obitelji, Jugović je istaknula da su dobro.

“Svi troje su djece u redu, u udomiteljskoj su obitelji, zbrinuti su.”

“Djelatnici su u šoku, izražavaju žaljenje. Vrlo je teško u ovoj situaciji procjenjivati njihove reakcije”, rekla je Katkić Stanić, prenosi N1.

Komentari