Nova pravila za određivanje alimentacije

Foto; Damjan Tadic / CROPIX

Kad netko u brakorazvodnoj parnici tvrdi da zarađuje samo 500 kuna mjesečno, a životni stil mu odudara od tih 500 kuna ili, još gore, lako ga je opisati kao iznadprosječan, sud taj iskaz ne smije uzeti zdravo za gotovo nego mora utvrditi realne izvore prihoda.

Sud to barem treba pokušati učiniti, ne uzdajući se samo u “priznanje” stranaka u postupku. Pritom sud treba koristiti sve dostupne alate: tražiti podatke od Ministarstva financija Porezne uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Financijske agencije, Porezne uprave i HZZO- a. I na temelju realno utvrđenih činjenica donijeti odluku o iznosu alimentacije: sve ostalo predstavlja povredu načela zaštite najboljeg interesa djeteta.

Tako bi se, laički mogla protumačiti odluka i stav Ustavnog suda, donesena krajem prošle godine.

Ustavni je sud usvojio, naime, ustavnu tužbu N. N., majke dviju djevojčica, koja se žalila da je njezin bivši suprug zatajio Općinskom, a potom i Županijskom sudu svoje realne prihode, a sud je ono što je on prijavio arbitrarno prihvatio kao relevantno i temeljem toga dosudio iznos alimentacije.


Ustavni sud ukinuo je presudu Županijskoga suda i sve vratio na ponovni postupak, prenosi Jutarnji list.

Komentari